Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Nato-medlemsskap minskar osäkerheten”

Sven Hirdman skriver att jag förbigår ’’två avgörande invändningar’’ mot ett svenskt Nato-medlemskap, skriver försvarsutredaren Tomas Bertelman.

Den första invändningen är att risken för ett oprovocerat ryskt angrepp på en medlemsstat i EU eller Nato är ’’obefintlig’’. Det beror kanske på vad man menar med oprovocerat. Historien visar att ingen angripare avstår från möjligheten att framställa sig som provocerad, nödtvungen, utan alternativ.

Jag kan hålla med om att det inte finns rationella skäl för ett sådant ryskt handlande. Men ett krig i norra Europa skulle inte vara resultatet av en större rationell kalkyl utan av en kedja av mer eller mindre oförutsedda händelser präglade av bristande rationalitet, felkalkyler och missbedömningar i den kraftmätning och det geopolitiska gerillakrig som redan pågår. Något sådant är ingalunda otänkbart, även om det är ytterst osannolikt. Det är inte minst därför vi har ett försvar.

Den andra invändningen är att ett svenskt Natomedlemskap skulle höja den regionala spänningen till följd av antagonismen mellan Nato och Ryssland och därmed ’’försämra vår säkerhet’’. Den regionala spänningen har dock redan ökat till följd av Rysslands revisionism, det vill säga dess i ord och handling förkastande av den säkerhetsordning som gällt i Europa sedan det kalla krigets slut. Ryssland bedriver, huvudsakligen av inrikespolitiska skäl, en konfrontation mot Väst och i synnerhet USA. Att beskriva Rysslands antagonism gentemot Nato som ’’antagonismen mellan Nato och Ryssland’’ är bara en variant av den gamla kålsuparteorin.

Fast nu sitter vi själva till bords med den ena av sidorna, lite snett bakom. Orsakerna till den ryska konfrontationen och antagonismen har jag och några kollegor diskuterat med Sven Hirdman på denna plats i juni i år.

Min poäng är att ett svenskt Natomedlemskap gör vår solidaritetspolitik trovärdigare, minskar osäkerheten och ökar tydligheten i alla riktningar. Därför blir risken för missförstånd och felkalkyler mindre, liksom utrymmet för bristande rationalitet. Därmed minskar också utrymmet för en händelsekedja som kan leda till väpnad konflikt. Det vill säga: stabiliteten och säkerheten ökar snarare än minskar.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.