Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 15:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/nedlatande-och-foraktfullt-om-hart-arbetande-chefer/

Repliker

”Nedlåtande och föraktfullt om hårt arbetande chefer”

REPLIK DN DEBATT 11/8. Det märkliga är att det som Alvesson presenterar som alternativ till ledarskap är precis vad många framgångsrika ledare gör: att genomlysa en verksamhet och i samarbete och dialog med medarbetarna driva ett konstruktivt förändringsarbete, skriver Per-Hugo Skärvad, docent emeritus i företagsekonomi vid Lunds universitet. 

Att leda och ta ansvar för en verksamhet och dess medarbetare är en svår och angelägen uppgift. Många är också överens om att de som har förmågan att axla denna roll ofta kan göra stor skillnad både vad gäller vad organisationen och dess medarbetare presterar och medarbetarnas trivsel, självuppfattning och tillväxt. Detta håller uppenbarligen Mats Alvesson inte alls med om.

Mats Alvesson har enligt egen utsago i tjugo år ”på djupet” studerat vad han kallar ledarskapsförsök (inte ledarskap) och noterat att det finns många dimensioner och aspekter av ledarskap. Han menar vidare att ”det är ovanligt att vid djupare forskning finna exempel på riktigt lyckade chefer”. Detta är en häpnadsväckande slutsats och ett mycket magert resultat efter 20 års forskning.

Vidare tycks Alvesson mena att vad han kallar ”ledarskapsindustrin” producerar någon slags uppblåst ideal av vad ledarskap är och som drar till sig vad han kallar ”ledar-wannabees”. Dessa blir sedan djupt besvikna när de konfronteras med ledarskapets krassa vardag med möten och administration.

Detta är att kraftigt överdriva ”ledarskapsindustrins” betydelse (inklusive Mats Alvesson själv och hans omfattande bokproduktion om organisation och ledarskap). Att kalla hårt arbetande chefer för ”ledarwannabees” är dessutom nedlåtande och nästan föraktfullt.

Alvessons slutsatser är motsägelsefulla :

Alvesson menar att det i stället för ledarskap(sprogram) ”vore bättre att lägga resurserna på kritisk genomlysning av verksamheten och stöd till grupper av chefer och medarbetare som uppmanas ge ärlig och genomtänkt feedback samt komma med konstruktiva förslag till förbättring”.

Det märkliga är att det som Alvesson presenterar som alternativ till ledarskap(sprogram) är precis vad många framgångsrika ledare gör och ledarskapsprogram handlar om; att lära sig hur man genomlyser en verksamhet och i samarbete och dialog med medarbetarna driva konstruktivt förändringsarbete.

Alvesson menar vidare att det är ”viktigt är att mobilisera medarbetare mindre som bihang till ledare och mer som medskapare av organisering och som delansvariga för verksamheten.”

Här blir det ”platt fall”. Utmärkande för framgångsrika chefer och ledare är ofta just förmågan att mobilisera medarbetarna och deras energi mot angelägna mål och se dem som partners och medarbetare/medskapare. Detta brukar kallas inkluderande ledarskap. Och att involvera medarbetarna i organiseringen och göra dem delansvariga för verksamheten är ju en väsentlig del av ledarens ansvar vad gäller organisering av verksamheter. Detta brukar kallas delegerande ledarskap.

Så när Alvesson presenterar sina recept som alternativ till ledarskap blir det just ledarskap han rekommenderar. Antingen skjuter han sig själv i foten eller så har han en mycket inskränkt definition av vad ledarskap är.

Alvesson är i många stycken både uppfriskande, kreativ och produktiv som forskare. Här verkar han dock ha tappat fotfästet och mer ägna sig åt publikfriande formuleringar och nedlåtande schabloniserande rallarswingar i stället för att ge några konstruktiva bidrag utifrån sin forskning om ledarskap

Ämnen i den här artikeln:

Arbetsliv
Företagande
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt