Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/nej-koldioxidutslappen-i-tyskland-har-inte-okat/

Repliker

”Nej, koldioxidutsläppen i Tyskland har inte ökat”

REPLIK DN DEBATT 14/1. Ökningen av förnybart i Tyskland har varit så stor att den motsvarar den kombinerade minskningen av kol och kärnkraft. Uppskattningsvis har koldioxidutsläppen från elproduktionen minskat med knappt 30 procent, skriver klimatforskaren Christian Azar.

Jimmie Åkesson (SD) och Mattias Bäckström Johansson (SD) skriver om stängningen av Ringhals. I artikeln refererar de till utvecklingen i vårt södra grannland.

De skriver: ”Tyskland, en tidigare stor kärnkraftsnation, hade samma ambition som den svenska regeringen om en snabb övergång från fossilfri kärnkraft till förnybara energislag. Utvecklingen i vårt grannland gick dock inte alls som väntat och är något som vi bör dra lärdom av. På grund av en snabb utbyggnad av vindkraft och solenergi i kombination med en i förtid avvecklad kärnkraft, tvingas nu Tyskland att producera smutsig el från både kol och gas för att kompensera för de dagar då vinden inte blåser och solen inte skiner. Resultatet? Ökade koldioxidutsläpp.”

Att koldioxidutsläppen i Tyskland har ökat är en vanlig föreställning. Låt oss se vad som har hänt. Nedan visar jag data för elproduktionen från kol, gas, kärnkraft och förnybart för åren 2011–2019. Jag har valt år 2011 för det var då Fukushima ägde rum och Tyskland bestämde sig för att fasa ut sina kärnkraftverk. Sifforna avser TWh per år:

Kol: från 266 till 171, alltså -91.

Naturgas: från 86 till 91, alltså +5.

Kärnkraft: från 108 till 75, alltså -33.

Förnybart: från 124 till 244, alltså +120. (varav sol och vind ökat från 69 till 173, alltså +104).

Källan till siffrorna finns här – siffrorna för år 2019 är fortfarande preliminära

Det som sticker ut är så klart den väldigt kraftiga ökningen av förnybart, och då speciellt sol och vind, samt den omfattande minskningen av kolkraft över den här perioden. Ökningen av förnybart har varit så stor att den faktiskt motsvarar den kombinerade minskningen av kol och kärnkraft. Uppskattningsvis har koldioxidutsläppen från elproduktionen minskat med knappt 30 procent.

Avslutningsvis, några kortare observationer: Det bör noteras att år 2019 var ett extra dåligt år för kol, vilket delvis förklaras av att EU:s system för handel med utsläppsrätter nu fungerar mer kraftfullt. Priset för utsläppsrätter är nu så högt, cirka 25 euro per ton koldioxid, att lönsamheten för kolkraft rasar. Användningen av kolkraft likaså. En mer utförlig förklaring finns att läsa här.

Det är också viktigt att notera att Tyskland under denna period kraftigt ökat sin elexport. Landet exporterade år 2011.6 TWh, år 2019.37 TWh. Denna export bidrar med minskade utsläpp av koldioxid i andra delar av Europa.

Man bör också beakta att de tyska satsningarna på sol och vind har spelat en mycket viktig roll för att kostnaden för dessa tekniker har sjunkit så kraftigt. Nu investerar man i flera länder kraftfullt i sol och vind även utan eller med ganska små subventionssystem och det bidrar till minskade utsläpp världen över (se till exempel det här projektet i Chile). Denna tekniska utveckling ökar våra möjligheter att lösa klimatproblemet.