Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 19:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/nej-vi-gav-inte-efter-for-patryckningar/

Repliker

”Nej, vi gav inte efter för påtryckningar”

REPLIK DN DEBATT 12/1. Orden funkofobi och cis-person togs med i Svenska Akademiens ordlista på redaktionens eget initiativ, skriver Sven-Göran Malmgren, professor i svenska språket, huvudredaktör för SAOL 14.

Lars Melins debattinlägg var, enklast uttryckt, ett ifrågasättande av viss språklig ingenjörskonst. Med stöd av egen och andras forskning hävdade Melin bland annat att det inte hjälper att lansera vackrare ord för trista företeelser – verkligheten, eller vår uppfattning av den, ändrar sig ändå inte nämnvärt. 

Och så är det säkert, även om Melin kanske inte tillräckligt beaktade att det faktiskt är behjärtansvärt att ersätta starkt nedsättande eller sårande uttryck (idiot, efterbliven, obegåvad nämns i artikeln) med mer neutrala eller positiva.

Artikeln innehåller även en kritisk passus om Svenska Akademiens ordlista (SAOL, 14 upplaga 2015 , tillgänglig via svenska.se). SAOL-redaktionen skulle okritiskt ha tagit med ett par ord med ”försvinnande låg frekvens” efter påtryckningar från lobbningsgrupper. 

Men så var det inte. Ordet funkofob är över huvud taget inte med i ordlistan, och ordet funkofobi, som väl är det som avses, hade vi lagt in helt på egen hand även om det i efterhand lobbades för ordet. Och att cis-person togs med var likaledes helt vårt eget beslut. Visst förekommer det att ord läggs in efter förslag av intresserade SAOL-läsare, men först efter en redaktionell bedömning att ordet försvarar sin plats i ordlistan.

Orden funkofobi och cis-person är inte heller försvinnande sällsynta. Ordet cis-person illustrerar dessutom som antonym (motsatsord) till transperson en viktig urvalsprincip: båda orden i ett motsatspar bör vara med.