Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Nivån på skatterna inte avgörande för välståndet”

SLUTREPLIK DN DEBATT 21/5. Åke Ortmark tycks i sin replik mena att låga skatter ger ett gott samhälle. Jag rekommenderar honom att då syna data för levnadsförhållandena för människorna i det land som har klart lägst skattenivå bland OECD länderna, nämligen Mexiko, skriver Bo Rothstein.

I en replik till min debattartikel om framgångsrika och mindre framgångsrika samhällsmodeller anför Åke Ortmark att jag bortser från den ideologiska frågan om skatterna. Han använder därvid termen ”skattetrycket” som ofta brukas också av ekonomer. Det är en märklig term – vi talar ju inte om ”matkostnadstrycket” eller ”bostadskostnadstrycket”. Varför just kostnaden för skatt skall anses vara särskilt betryckande är svårt att förstå. Terminologin kan förmodligen förklaras av att man vill bedriva ideologisk kamp istället för opartisk vetenskap.

Ortmark hävdar att borgerliga regeringar vill ha en låg skattenivå och socialdemokratiska en hög. Hur då förklara att Danmark, som sedan 2001 med undantag av endast fyra år letts av borgerliga regeringar har den högsta skattenivån bland samliga OECD länder. Det finns heller inte någon märkbar skillnad mellan den svenska skattenivån 1986-1992 då olika borgerliga regeringskonstellationer styrde och åren de Göran Persson ledde Sveriges regering. Det saknas helt enkelt belägg i den tillgängliga statistiken för Ortmarks tes och det bär syn för sägen att själv anför han enbart anekdotiska data.

Ekonomer har utfört otaliga studier för att utröna om det är bra med låga eller höga skatter. Denna forskning har inte gett något tydligt svar eftersom själva frågan varit totalt och obegripligt felställd. Det är inte nivån på skatterna som är avgörande för ett lands välstånd utan på vilket sätt de tas in och framförallt vad de används till. Ortmark tycks mena att låga skatter ger ett gott samhälle. Jag rekommenderar honom att då syna data för levnadsförhållandena för människorna i det land som har klart lägst skattenivå bland OECD länderna, nämligen Mexiko.

Källa: OECD Revenue Statistics for OECD countries.

DN Debatt. 21 maj 2017

Debattartikel

Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid University of Oxford:
”Politikens höger-vänster har börjat spela ut sin roll”

Repliker

Åke Ortmark, journalist och författare:
”Högern och vänstern fortfarande i hård kamp”

Slutreplik från Bo Rothstein:
”Nivån på skatterna inte avgörande för välståndet”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.