Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 22:42 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/nollvision-mot-narkotikarelaterade-dodsfall-behovs/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Nollvision mot narkotikarelaterade dödsfall behövs”

REPLIK DN DEBATT 27/4. Sverige behöver ha en nollvision och en nolltolerans mot narkotikarelaterade dödsfall, inte enbart en nolltolerans mot drogbruk. Dagens politik innebär istället en nolltolerans mot dem som lever med ett beroende eller ett problematiskt bruk, skriver Christina Örnebjär (L).

De senaste åren har det börjat röra på sig i debatten kring narkotikapolitiken. Genom såväl forskning som erfarenhet kan vi se att även om Sveriges restriktiva hållning gällande narkotika visserligen varit framgångsrik när det gäller att minska och förhindra att yngre ungdomar provar så ser det inte alls lika bra ut för de som är arton år. Därtill är det tunga missbruket lika utbrett i Sverige som i övriga Europa och de narkotikarelaterade dödsfallen är mångdubbelt högre i Sverige jämfört med övriga EU-länder. Det är ett misslyckande. Politiken måste ändras, för att rädda liv.

Det var därför med stor glädje jag tog del av generaldirektörerna Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten och Olivia Wigzells, Socialstyrelsen, debattartikel. Den rapport som nu överlämnats till regeringen innehåller många kloka förslag på hur Sverige kan börja föra en effektivare och mer human politik för att minska den narkotikarelaterade dödligheten och jag hoppas att vi kommer se att förslagen också blir verklighet, inte minst de om LARO i hela landet och tillgången till Naloxon.

Jag är ordförande i en grupp som lägger förslag om en ny socialpolitik för Liberalerna. Förslagen vi lägger kommer att debatteras på Liberalernas landsmöte i höst och förhoppningsvis vinna gehör. En del av vårt arbete handlar om just narkotikapolitiken.

Precis som artikelförfattarna menar vi i arbetsgruppen att det måste handla om att rädda liv. Ett skäl till att vi idag har åldersgränser på alkohol och tobak är att barn har en särskild sårbarhet för att utveckla problem med rusmedel och tobak, både biologiskt och socialt. Åldersgränsen är ett skydd för barn och unga, och därför behöver vi självklart fortsätta fokusera på att barn och unga inte provar på tyngre rusmedel. Samtidigt måste vi se att den förda politiken idag inte fungerar.

De flesta är överens om att beroende ska ses om en sjukdom. Sjukdomar behandlar vi, vi straffar inte den sjuke. Därför föreslår vi att Liberalerna ska ta ställning för en humanisering där det inte som i dag är olagligt att narkotika i blodet. Det handlar inte om en legalisering av hantering av narkotika utan innebär enbart att den som påträffas med narkotika i blodet ska bli föremål för vård, inte straff.

Rätt vård räddar liv och sänker trösklarna för kontakt med myndigheter. När en vän tagit en överdos är det inte självklart att ringa 112 som ett första steg. Istället för att straffa sjuka människor vill vi rikta om politiken för att behandla, samtidigt som vi fortsätter att sätta tryck på att lagföra langare.

Vidare lägger vi fram flera förslag kring hur samverkan kan stärkas, hur anhöriga, inte minst barn, ska få stöd i sin situation, hur man kan arbeta med snabba insatser för unga som antingen har ett riskbeteende eller ett etablerat beroende och fler lågtröskelinsatser.

Sverige behöver ha en nollvision och en nolltolerans mot narkotikarelaterade dödsfall, inte enbart en nolltolerans mot drogbruk. Dagens politik innebär istället en nolltolerans mot dem som lever med ett beroende eller ett problematiskt bruk. Min innerliga förhoppning att de förslag som arbetsgruppen presenterar efter landsmötet blir Liberalernas politik – och så småningom även Sveriges.

DN Debatt.27 april 2017

Debattartikel

Johan Carlson, generaldirektör, Folkhälsomyndigheten och Olivia Wigzell, generaldirektör, Socialstyrelsen:
”Höga narkotikadödligheten kräver effektivare insatser”

Repliker

Christina Örnebjär, ordförande för arbetsgruppen för socialpolitik samt riksdagsledamot för Liberalerna:
”Nollvision mot narkotikarelaterade dödsfall behövs”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.