Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Nooshi Dodgostar gillrar en fattigdomsfälla”

SLUTREPLIK DN DEBATT 3/7. I sin replik angående Veidekkes rapport, ”Sverige – sämst i klassen”, publicerad på DN debatt den 3 juli, skriver V:s bostadspolitiske talesperson Nooshi Dodgostar att Veidekke önskar ”fler skuldsatta”, ”fler spekulanter” och menar att Veidekke med ett norskt recept skulle bidra till en bostadsbubbla. I tillägg hävdar hon att det bostadspolitiska systemskifte som genomfördes under 1990-talet ensidigt genomfördes av regeringen Bildt. Det är en verklighetsbeskrivning i klassisk vänsterretorik, skriver Lennart Weiss, kommersiell direktör Veidekke, socialdemokratisk bostadsdebattör.

Innebörden av Nooshi Dogdogostars inlägg är att ägt boende förstärker sociala klyftor och att hyrda bostäder får omvänd effekt. Verkligheten ger knappast stöd för en sån beskrivning.

Systemskiftet genomfördes under stor politisk enighet. Den gamla politiken innebar att staten tillhandahöll såväl bottenlån som topplån till starkt subventionerad ränta. Den gjorde hyresrätten till en relativt sett billigare boendeform jämfört med idag men fortfarande dyrare än ägda bostäder. Anledningen är ganska självklar. Att bo till självkostnad blir alltid billigare. Det är också detta som är kärnan i den kooperativa tanken, som vissa av oss omfamnar, andra ogillar. Just på den här punkten blir vänsters retorik både märklig och kontraproduktiv.

Vänstern säger sig i alla andra sammanhang vilja bekämpa profitintresset. När det gäller boendet blir dock logiken den omvända. Då blir det plötsligt höger att bo kooperativt eller under eget tak och vänster att med sin hyra bidra till fastighetsägarens driftsnetto. I hyrt boende ökar boendekostnaden med någon procent varje år, även när inflationen är låg. På motsvarande sätt minskar den varje år i ägt boende.

Nyproducerade hyresrätter är den absolut dyraste boendeformen oavsett om man jämför faktisk boendekostnad eller boendekostnaden som andel av disponibel inkomst, tydligt redovisat av Statistiska centralbyrån i en aktuell analys. Att föreslå ekonomisk svaga att långsiktigt kliva in i nyproducerad hyresrätt är därför inget annan än en fattigdomsfälla.

Detta är skälet till att höger och vänster förenats på ett intressant sätt i Norge. Där Arbeiderpartiet säger ”ingen annan ska tjäna på ditt boende” hänvisar Höyre till den norska folksjälen där fiskare och självägande bönder alltid varit ”herre i eget hus”.

Med stöd av den statliga Husbanken, generösa bostadsbidrag som ges både till hyrt och ägt boende, subventionerat bosparande, startlån samt egenkapitalstöd genom så kallat ”boligtilskudd” har Norge byggt upp en unik bostadspolitik som på ett kraftfullt sätt bidrar till social rörlighet och social stabilitet.

Trots att många norska förorter uppvisar samma socio-ekonomiska profil som svenska förekommer vare sig bilbränder eller stenkastning mot blåljuspersonalen. Att bostadspolitiken med dess blandning av hustyper (småhus, flerfamiljshus, villor) samt tydliga inriktning på ägda bostäder bidrar till den sociala stabiliteten är norsk socialforskning tämligen enig om.

I detta nu planerar entreprenören Bert Karlsson att anlägga ett antal trailparks i Sverige efter amerikansk modell, något som ytterligare skulle förstärka den sociala segregationen. Detta skulle inte kunna ske i Norge. Kombinationen av startlån och boligtilskudd (som ges utan återbetalningsskyldighet) gör att även hushåll med mycket låga inkomster kan skaffa ett eget boende i goda boendemiljöer.

Veidekkes rapport visar att en kombination av svensk ignorans inför internationella erfarenheter och politiska skygglappar har fört svensk bostadspolitik till den internationella bottenligan. I vänsterns fall förefaller det också ha politiska motiv. Socialdemokrater och vänsterpartister må förenas av tron på jämlikhetstanken men medan jag drivs av övertygelsen att alla ska få det lika bra verkar Nooshi Dodgostar föredra att alla ska ha det lika dåligt.

 

 

 

DN Debatt. 3 juli 2017

Debattartikel

Företrädare för bostadsföretaget Veidekke:
”Sverige sämst i klassen i social bostadspolitik”

Repliker

Nooshi Dagostar (V), bostadspolitisk talesperson:
”Vi behöver ett byggande efter behov”

Lennart Weiss, kommersiell direktör Veidekke, socialdemokratisk bostadsdebattör:        ”Nooshi Dodgostar gillrar en fattigdomsfälla”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.