Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 07:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/norska-exemplet-visar-snabb-vag-till-battre-primarvard/

Repliker

”Norska exemplet visar snabb väg till bättre primärvård”

REPLIK DN DEBATT 20/10. På relativt kort tid gick Norge från att bara halva befolkningen hade en fast läkarkontakt i till att nästan alla har det i dag. En av de viktigaste förändringarna som Norge gjorde var att ge läkare möjlighet att driva egna verksamheter i liten skala, skriver Anders W Jonsson (C), sjukvårdspolitisk talesperson.

Rätta artikel

För att förbättra primärvården, där många tar sin första vårdkontakt, måste det finnas fler läkare. Därför har Centerpartiet länge drivit frågan om behovet av en primärvårdsreform. Precis som artikelförfattarna konstaterar är rätten för patienterna att lista sig hos en fast läkare och möjlighet att sätta listningstak centrala. För Centerpartiet finns det två till avgörande parameter att ha med – vi måste se till att göra det mer attraktivt för läkare att arbeta i primärvården och öppna dörren för läkare inom andra specialiteter att arbeta där.

Vården ska kännas trygg och tillgänglig för alla som är i behov av den. I dag fattas det dock minst 1.400 läkare i primärvården. Den främsta orsaken till bemanningsproblemen är att läkarna ofta inte har rätt förutsättningar att utföra sitt arbete på grund av stress och väljer att lämna primärvården.

För att fler patienter ska få möjlighet till en fast läkarkontakt krävs därför förändringar för att få läkare att vilja arbeta i primärvården. Centerpartiet vill att det i större utsträckning ska bli möjligt för läkare att driva egna, mindre privata mottagningar. Med möjligheten att starta små mottagningar kan läkaren själv vara entreprenören och utforma sitt arbete på egen hand. Det gör det också enklare starta mottagningar på landsbygden. För att det ska bli möjligt krävs goda förutsättningar för entreprenörskap i primärvården. I stället för de senaste årens klappjakt på privata aktörer inom välfärden, måste vi fokusera på hur vi kan skapa konkurrensneutrala och goda villkor för vårdens entreprenörer.

Men även om vi lyckas locka tillbaka fler allmänläkare till primärvården, går ekvationen ändå inte ihop. Läkarförbundet har själva konstaterat att det kommer att krävas mer än 6.000 allmänläkare för att nå målet för vad som anses vara en god primärvård. I dag har Sverige cirka 4.800 allmänläkare, omräknat till heltidstjänster. Dessutom kommer ungefär 500 av dem gå i pension fram till 2025. Det innebär att Sverige behöver få nästan 2.000 fler allmänläkare för att primärvården ska fungera som det är tänkt. Så många allmänmedicinska specialister kan vi inte utbilda på så kort tid.

Därför måste vi öppna dörren för läkare inom andra specialiteter eller erfarna så kallade leg-läkare, det vill säga icke-specialister, att jobba inom primärvården. Det kan till exempel handla om geriatriker eller barnläkare som tröttnat på tillvaron på stora sjukhuskliniker och som mycket väl kan vara lockade av att driva en liten mottagning.

Många av dessa förändringar genomfördes framgångsrikt i vårt grannland Norge. På relativt kort tid gick Norge från att bara halva befolkningen hade en fast läkarkontakt i till att nästan alla har det i dag. En av de viktigaste förändringarna som Norge gjorde var att ge läkare möjlighet att driva egna verksamheter i liten skala.

Det är positivt att det tycks finnas en bred enighet kring behovet av en primärvårdsreform. Vi måste se till att den genomförs grundligt. Bättre förutsättningar för personal i primärvården kommer i förlängningen att öka tryggheten för patienterna då de får bättre och närmare vård.