Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Oacceptabelt med en miljon i utanförskap”

REPLIK. Att regeringen blundar för Sveriges utmaningar visar sig även när vårpropositionen för 2016 nu har presenterats. Magdalena Andersson med flera (DN Debatt 13/4) är oroväckande nöjda över läget, trots att regeringen själva prognostiserar att närmare en miljon människor kommer att vara i utanförskap år 2020, skriver Ulf Kristersson (M).

Sverige är på väg åt fel håll. Allt för många står utanför arbetsmarknaden. Särskilt unga och utrikes födda begränsas av det nya utanförskapet. Ett utanförskap som kommer att växa sig starkare om Sverige inte fokuserar på jobb och integration. Därtill är flyktingkrisen inte över. Allt detta innebär prövningar för vårt samhälle. Det kräver ansvarstagande. Sverige ska fungera.

Stefan Löfven sade nyligen att han är förvånad över att människor inte är nöjdare i Sverige. Det är att blunda för de problem vårt land står inför och det människor funderar och oroas över. Att regeringen blundar för Sveriges utmaningar visar sig även när vårpropositionen för 2016 nu har presenterats. Magdalena Andersson med flera är oroväckande nöjda över läget när de presenterar budgeten på DN Debatt.

Retoriken överensstämmer däremot inte med verkligheten. Nya siffror från Riksdagens utredningstjänst visar att bara var fjärde flykting och anhöriginvandrare är självförsörjande efter åtta år i Sverige; och endast var tredje efter 15 år. Redan nästa år vänder arbetslösheten uppåt. Enligt regeringens egen vårproposition kommer närmare en miljon människor att vara i utanförskap år 2020.

Det är oacceptabelt. Framför allt för alla som inte ges en chans att arbeta, visa vad de kan och växa. Men det är också oacceptabelt för Sverige. Det bryter mot att vi alla ska göra rätt för oss och mot kraven på att alla ska bidra. Det bryter mot att Sverige ska vara starkt och sammanhållet. Det riskerar att människor i stället börjar tro på enkla lösningar.

Om inte fler jobbar mer, kan försörja sig själva och bidra, så utmanas hela grunden för välfärdslandet Sverige. I det läget lägger regeringen fram en budget som leder mot ökat utanförskap och kraftiga bidragshöjningar. Mellan 2015-2020 ökar utgifterna för bidrag och transfereringar med 77 miljarder kronor.

I Socialdemokraternas Sverige ska det vara lätt att få bidrag, men svårt att få jobb. Den samlade jobb- och integrationspolitiken i vårpropositionen uppgår till endast två procent av de totala utgiftsökningarna.

Svensk ekonomi växer nu snabbare än i många andra länder. Det är ett resultat av tidigare strukturreformer och ansvarsfull hantering av finanskrisen. Även om det går bra nu så riskerar utvecklingen att försvagas snabbt i en osäker omvärld. Det gäller särskilt för ett litet land som lever på export.

Det kräver en ekonomisk politik som ser till att vi har resurser kvar när allt ser mörkt ut. Regeringen väljer i stället att släppa greppet om de offentliga finanserna. Underskotten biter sig fast under hela mandatperioden och uppgår till 30 miljarder kronor nästa år. Löpande utgifter finansieras inte. Välfärden byggs på lån.

Välfärd ska i stället byggas på arbete. Därför behövs reformer för fler vägar till arbetsmarknaden, ökade krav på att gå från bidrag till egen försörjning, att det ska löna sig att arbeta och en bättre skola.

Sverige är ett fantastiskt land och vi har löst svåra problem förut, men då går det inte att som Stefan Löfven och Magdalena Andersson föredra att stoppa huvudet i sanden och föra politik som förvärrar läget rejält.

DN Debatt.13 april

Debattartikel

Magdalena Andersson (S), Per Bolund (MP) och Ulla Andersson (V):
”Vi satsar 500 miljoner på nyanländas etablering”

Repliker

Ulf Kristersson, Ekonomisk-politisk talesperson (M):
”Oacceptabelt med en miljon i utanförskap”

 

Läs fler artiklar på DN Debatt

    Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
    Kommentera artikeln
    I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.