Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 04:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/obergs-slutsatser-om-it-sakerhet-gar-emot-regeringens-utredningsdirektiv/

Repliker

”Öbergs slutsatser om it-säkerhet går emot regeringens utredningsdirektiv”

REPLIK DN DEBATT 22/11. Vi har bland våra medlemmar några av världens främsta it-företag. De är ledande i att utveckla molnlösningar och annan it-drift med högsta krav på säkerhet och integritet. Vi är övertygade om att de kan leverera lösningar som klarar både juridiken, integriteten och effektiviteten enligt de krav som ställs, skriver Peter R Dahlen, American chamber of commerce in Sweden.

Samhället digitaliseras snabbt. Det ger oss helt nya möjligheter, vilket regeringen har beskrivit i sin digitaliseringsstrategi som antogs 2017. Målet för den strategin är att Sverige ska vara världsbäst på att använda digitaliseringens möjligheter. Det är ett högt ställt mål, och det är ett mål som medför utmaningar. Ett av delmålen för regeringens strategi är ”digital trygghet”. Det gäller oss alla i samhället, men i synnerhet det offentliga behöver hålla hög integritet i sin verksamhet – inte minst när det är medborgarnas privata levnadsförhållanden det handlar om.

Regeringen har nyligen beslutat om ett viktigt utredningsarbete som ska landa i förslag till ”säker och kostnadseffektiv it-drift för den offentliga förvaltningen”. Men redan nu, innan särskilda utredaren Annelie Roswall Ljunggren hunnit börja sitt arbete, har generaldirektören för Försäkringskassan, Nils Öberg, i debattartikeln och i en vitbok slagit fast att säkerhetskänslig it-drift ska ske i statlig regi. Det kan ställas i kontrast mot regeringens direktiv till Roswall Ljunggren, som i stället talar om att kartlägga och analysera ”förutsättningar för utkontraktering med bibehållen säkerhet”.

American Chamber of Commerce in Sweden har bland sina medlemmar några av världens främsta it-företag. Dessa företag är ledande i att utveckla molnlösningar och annan it-drift med högsta krav på säkerhet och integritet. Vi är övertygade om att de kan leverera lösningar som klarar både juridiken, integriteten och effektiviteten enligt de krav som ställs. Kanske än tydligare, de är i frontlinjen för teknikutvecklingen som behövs för att ge medborgarna bästa trygghet, och bästa valuta för skattepengarna. Allt detta framgår av det dokument vi publicerade förra veckan. Sverige kommer att ligga i framkant även i framtiden. Men dit når vi bäst med ett öppet sanningssökande, inte genom tvärsäkra svar redan innan frågan hunnit börja ställas.