Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 11:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/ocksa-regeringen-sanker-arbetsformedlingens-anslag-dramatiskt/

Repliker

”Också regeringen sänker Arbetsförmedlingens anslag dramatiskt”

REPLIK DN DEBATT 30/10. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) lägger ut en dimridå: Hon skriver att regeringen ”tillför medel” till Arbetsförmedlingen. Det är en lite mindre nedskärning än vad M/KD föreslog, men ändå ett fortsatt ras i anslag, skriver Heike Erkers och Ursula Berge, Akademikerförbundet SSR.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) inleder sin artikel om reformeringen av arbetsmarknadspolitiken med att skriva att regeringen ”tillför medel”. Vad regeringen gör är att minska anslaget från den dramatiska sänkningen för 2019 med ytterligare 2,1 miljarder kronor. Det är visserligen en lite mindre nedskärning än vad M/KD föreslog, men ändå ett fortsatt ras i anslag för Arbetsförmedlingen. Hur man kan kalla det att ”undvika ytterligare neddragningar” har vi svårt att förstå.

Eva Nordmark (S) redovisar även fyra punkter som utgör ramarna för det fortsatta arbetet. Tyvärr lugnar inte heller de beskeden:

1. Arbetsförmedlingen ansvarar för den statliga arbetsmarknadspolitiken. 

Vår kommentar: Det har sagts hela tiden att Arbetsförmedlingen ska ansvara för arbetsmarknadspolitiken genom bland annat myndighetsutövning, certifiering och kontrollsystem. Den stora frågan är dock inte ansvaret utan vem som ska utföra arbetsmarknadsåtgärderna. Januariöverenskommelsen säger att det ska läggas ut på fristående aktörer genom Lov. Att Arbetsförmedlingen ”temporärt” ska fortsätta erbjuda tjänster i egen regi är inte heller någon förändring eftersom det så klart gäller tills reformen är på plats i december 2021. Detta är bara en nyhet om regeringen öppnar upp för att Arbetsförmedlingen skulle kunna konkurrera med fristående aktörer även när systemet är på plats, vilket verkar svårsmält, inte minst för C och L.

2. Kommuner bidrar till den statliga arbetsmarknadspolitiken.

Vår kommentar: Arbetsmarknadsministern tillsätter en utredning för att undersöka de lagstiftningsmässiga hindren för att även kommuner skulle kunna vara Lov-leverantörer. Att Centerpartiet är för en sådan lösning för att säkra service i hela landet är otvetydigt. Men det är inte samma sak som att det kommer att få majoritet och bli verklighet.

3. Arbetsförmedlingen ska säkerställa att det finns en lokal närvaro i hela landet för myndighetsutövning och samverkan

Vår kommentar: Redan när Arbetsförmedlingen aviserade att man skulle lägga ner 132 av sina 242 kontor och ha många obemannade, flaggade man för att samverkan med Statens Servicecenter samt enskilda kommuner skulle kunna täcka vita fläckar. Det finns ingenting i detta besked som säkerställer bättre lokal närvaro. Det är nästan ironiskt att detta sägs i samma månadsskifte som ytterligare 34 kontor läggs ner.

4. Arbetsförmedlingen ska ansvara för funktionshinderfrågor inom arbetsmarknadspolitiken och ansvara för att nyanlända invandrare erbjuds insatser.

Vår kommentar: Det är en tydlig skillnad mellan att ha ansvar för en verksamhet och utföra den. Arbetsförmedlingen ska ha ansvaret även i fortsättningen för funktionsnedsatta och nyanlända, men även åtgärder till dessa grupper kommer att läggas ut på fristående aktörer. Det är svårt att se att detta besked säkrar välfungerande arbetsmarknadsåtgärder för dessa prioriterade grupper.

Vi kan konstatera att regeringen har ett väldigt svårt uppdrag att lyckas säkerställa en välfungerande arbetsmarknadspolitik både inför reformeringen, och efter. Men att lägga ut dimridåer som dessa underlättar inte arbetet för någon.