Helena Streijffert: ”Oinsiktsfullt om kvinnofrigörelsen” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Oinsiktsfullt om kvinnofrigörelsen”

REPLIK DN DEBATT 11/2. Bo Rothstein oroar sig över en enligt honom felaktig tolkning av metoo samtidigt som han presenterar just en sådan, skriver Helena Streijffert.

Här finns en del Rothsteinska käpphästar. En sådan är att den samhällsvetenskapliga forskningen expanderat mer än är tillrådligt; en annan att den består av personer som hellre kröker rygg när de mediala stormarna drar fram än tar reda på hur det faktiskt förhåller sig må det vara politiskt bekväma fakta eller inte. Rothstein är inte av den sorten; han kvantifierar, räknar och kommer fram till uppskattningsvis att under en 20-årig anställningsperiod blir 15 procent kvinnor utsatta för "vad de själva uppfattar vara sexuella trakasserier" någon gång. Allt detta baserat på en enkätundersökning som gjorts vid Göteborgs universitet.

Rothstein är teorilös. Han missar att se en betydande social omvälvning i vår samtid: metoo-rörelsen. Jag vill kalla den steg fyra i vår kvinnorörelsehistoria. 

Jag skrev en doktorsavhandling i sociologi om den svenska kvinnorörelsen och definierade fenomenet som en kollektiv protest/kamp mot orättvisor inbyggda i patriarkatet och jag kunde följa och beskriva kampen från åren kring förra sekelskiftet fram till 1970-talet. Kvinnorörelsen har varit, för att tala med historikern Kjell Östberg, en viktig del i och ibland direkt pådrivande för demokratins utveckling och som jag ser det fortsatt så. 

Kvinnorörelsen har ställt upp central demokratiska mål för landets kvinnor. Kring förra sekelskiftet var det rösträtten, kring 1930-talet rätten till förvärvsarbete, kring 1970-talet var de stora frågorna kvinnors sexualitet, fri abort (Sexualbrottsutredningen m m) och kampen för daghem. I dag gäller kampen kvinnors kroppsliga integritet.

Det saknas inte empiri. Maria Schottenius använde nyligen i DN en fin formulering: "... kvinnorna i Sverige (har) fått nog och förväntar sig efter nästan 62 000 namnunderskrifter i metookampanjen respekt för sin kropp och sin vilja".

Jag vill inte kalla Rothsteins artikel en backlash för kvinnofrigörelsen. Den är bara rätt och slätt oinsiktsfull.

DN Debatt.11 februari 2018

Debattartikel

Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet:
”Felaktig tolkning av metoo riskerar att skada tilliten”

Repliker

Lina Stenberg, administratör #imaktenskorridorer och kommunikationschef Tankesmedjan Tiden:
”Vi vet tillräckligt om omfattningen av sextrakasserier”

Helena Streijffert, fil dr i sociologi, huvudsekreterare i flera statliga utredningar, aktiv i Kvinnornas akademiska förening:
”Oinsiktsfullt om kvinnofrigörelsen”

Katharina Berndt Rasmussen, forskare i praktisk filosofi:
”Metoo visar på en tillitsbrist i det patriarkala samhället”

Slutreplik från Bo Rothstein:
”Viktigt våga presentera obekväma forskningsresultat”

 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.