Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 16:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/okad-asylinvandring-skulle-vara-direkt-skadlig/

Repliker

”Ökad asylinvandring skulle vara direkt skadlig”

SLUTREPLIK DN DEBATT 5/4. Jag erbjuder med glädje Martin Ådahl och alla andra riksdagsledamöter som inte förstått vidden av dagens integrationsproblem att följa med mig ut till förorten. Då kanske vi kan hitta en konstruktiv ton om vad som egentligen krävs för att förbättra integrationen, skriver Arin Karapet (M).

Rätta artikel

Martin Ådahl (C) hävdar i sin replik att Januariöverenskommelsen ”punkt för punkt” checkar av problemen med den svenska integrationen. Sverige behöver ta de problem vi ser i dag på betydligt större allvar om vi ska kunna lösa dem.

Sverige har en integrationskris. Om vi fortsätter på den inslagna vägen av misslyckanden kommer det att få enorma konsekvenser. En ogenomtänkt migration under flera decennier har gjort att områden växt fram där många unga knappt känner någon med svenska som modersmål och där alltför många elever går ut skolan med ofullständiga betyg. Barn till invandrare växer upp och riskerar ärva sina föräldrars bidragsberoende.

Arbetslösheten bland invandrare är fyra gånger så hög som bland svenskar. Fyra av tio elever med utländsk bakgrund blev inte behöriga till gymnasiet förra året – nästan tre gånger så många som för alla nior sammantaget. Nivån för dödligt våld med skjutvapen är mer än dubbelt så hög bland unga män i Sverige, som det europeiska genomsnittet.

Regeringen och stödpartiernas politik är långt från tillräcklig. Det behövs ökad kravställning från samhället och att en tydlig skillnad märks i plånboken av att arbeta i stället för att gå på bidrag. Polisen behöver fler verktyg och mer resurser för att knäcka gängen, men i regeringen och stödpartiernas budget minskar man pengarna till Polisen. Det behövs också ett systemskifte i svensk bidragspolitik. Inget av detta levereras.

Det nya regeringssamarbetet har dessutom öppnat för ökad invandring, trots Sveriges omfattande integrationsproblem. Det är direkt skadligt. Vi kommer garanterat att misslyckas med vår väldiga uppgift att integrera de flera hundra tusen människor som redan har kommit till vårt land det senaste decenniet, om vi ännu en gång ökar asylinvandringen. Migration och integration hör helt enkelt ihop.

Jag erbjuder med glädje Martin Ådahl och alla andra riksdagsledamöter som inte förstått vidden av dagens integrationsproblem att följa med mig ut till förorten. Då kanske vi kan hitta en konstruktiv ton om vad som egentligen krävs för att förbättra integrationen.