Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 01:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/okunnigt-pasta-att-konsidentitetsutredningar-gors-lattvindigt/

Repliker

”Okunnigt påstå att könsidentitetsutredningar görs lättvindigt”

REPLIK DN DEBATT 4/9. Att stoppa Kid-teamets arbete för att det lyssnar och tror på den vårdsökande vore att kasta bort resultat som uppnåtts genom åratal av arbete, skriver Sara Bystam, ordförande för transföreningen FPES.

I debattartikeln från en grupp föräldrar representerade av Jannika Häggström dominerar synen att transidentiteten skulle vara ett slags mode, något man väljer att vara för att det ligger i tiden. 

Förening ”Full Personality Expression Sweden” (FPES) har mer än 50 års erfarenhet av transfrågor. Vi arbetar för transpersoners rättigheter och vår erfarenhet är att transvården fungerar ganska bra, att viljan att hjälpa är stor men att kvaliteten i landet är ojämn eftersom det ibland är svårt att rekrytera korrekt kompetens. Den stora andelen av dem som genomgått könsbekräftande vård har fått hjälp att leva bättre liv. Många av dem var tidigare självmordsbenägna. 

Att som Jannika Häggström och hennes vänner vilja stoppa Kid-teamets arbete för att det lyssnar och tror på den vårdsökande vore att kasta bort resultat som uppnåtts genom åratal av arbete. 

Det är i sammanhanget viktigt att framhålla att alla könsidentitetsutredningar inom transvården är individuella och kan ge olika resultat. En utredning är en lång process som inte alltid slutar med ingrepp av bestående art. 

Statistik från Anova visar att av dem som remitteras till utredning är det 87 procent som kommer på ett första besök. Av dessa är det 76 procent som får diagnos. Av de som får diagnos får 79 procent nytt juridiskt kön. Att påstå att en utredning görs lättvindigt är okunnigt; det finns belägg för att behandlingen av transbarn med könsdysfori kraftigt sänker suicidrisken i gruppen. 

Att antalet individer som efterfrågar könsidentitetsutredning ökat på senare år kan ha flera förklaringar. En kan vara att steriliseringskravet i samband med ändring av juridiskt kön togs bort. En annan att samhället blivit öppnare så att många transpersoner nu orkar leva öppet med sin transidentitet.

Det lidande många transpersoner upplever innan de vågar erkänna sina känslor för sig själva kan få cispersoner föreställa sig. Det pratas om en plötsligt uppkommen könsdysfori. Vi undrar vem som bedömer plötsligheten, är det transpersonen eller hens omgivning?

I inlägget varnas för irreversibla ingrepp, vilket kan låta som omtanke. Men den är i så fall missriktad och har sin grund i ett tankefel många cispersoner gör. Man utgår från att det tilldelade könet representerar tryggheten för alla människor. För transpersoner fungerar det inte så, vilket är anledningen till att människor ifrågasätter sin könsidentitet. 

Självklart är det föräldrars uppgift att skydda sina barn efter bästa förstånd och förmåga men också att läsa på och granska källor kritiskt för att bli ett så bra stöd som möjligt för sina barn.

Att antalet individer som efterfrågar könsidentitetsutredning ökat på senare år kan ha flera förklaringar. En kan vara att steriliseringskravet i samband med ändring av juridiskt kön togs bort. En annan att samhället blivit öppnare så att många transpersoner nu orkar leva öppet med sin transidentitet. 

Transrörelsen och de som arbetar med transpersoners rättigheter kräver inte att människor i det omgivande samhället ska ändra på sig själva eller på sin identitet. Det handlar inte heller om att transpersoner ska ha större rättigheter än andra. Arbetet handlar bara om att även transpersoner ska känna trygghet i sin vardag och i praktiken ha tillgång till sina mänskliga rättigheter. 

I efterspelet till Uppdrag gransknings program ”Tranståget och tonårsflickorna” (Svt 3/4) meddelade Statens medicinsk-etiska råd att man avser genomlysa hur vården av unga människor med könsdysfori ser ut. Det är av stor vikt att rådets rapport kommer så snart som möjligt.