Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Öppen tillgång till forskning räcker inte”

REPLIK. Mer pengar för tillgänglighet räcker inte om syftet är att fler ska ta del av forskningen och därmed minska sådant som faktaresistens. För att det ska bli möjligt krävs därför också en delvis ny, delvis förstärkt infrastruktur, skriver fyra forskare.

Forskningsresultat behöver precis som Sven Stafström och Gunilla Herdenberg påpekade bli mer tillgängliga (DN Debatt 23/9).

Vi har i en nyligen utgiven rapport, "Kunskapens nya rörelser", gett flera olika förslag på hur de här målen rent konkret kan nås. I vår rapport stöder vi helhjärtat både öppen tillgång till data (Open Science) och tillgängliggörandet av forskningsresultat via öppen tillgång. Men det är inte tillräckligt. Att sprida kunskap utanför dessa ofta akademiska nätverk är livsnödvändigt för att motverka sådana saker som faktaresistens och filterbubblor, men också för att forskningen ska förbli relevant för samhället.

Vi menar att man därför måste prioritera en fungerande infrastruktur för samverkan där de resultat som är viktiga faktiskt når en vidare krets av beslutsfattare på olika nivåer, praktiker, journalister och allmänheten utanför den akademiska världen. Traditionella sätt att göra detta håller på att brista, vilket inte bara är en fara för den framtida kunskapsförsörjningen, utan också ett hot mot ett demokratiskt samhälle.

Liksom den europeiska nestorn inom forskningspolitik, Helga Nowotny, förespråkar vi global excellens och lokal samverkan och deltagande. Men det kräver att vi bygger upp och stärker den infrastruktur som ska göra det möjligt att sprida forskningen.

Vi presenterar i vår rapport en rad olika lösningar, några är mycket konkreta som direkt kan genomföras. Vi menar bland annat att man bör:

1. Skapa ett långsiktigt och flexibelt stöd för såväl etablerade som nya former av samverkan. Allt från tryckta tidskrifter och böcker till föreläsningsserier och ännu oprövade digitala publikationer behöver stödjas för att kunskapen ska nå utanför universiteten.

2. Sjösätt ett svenskt Conversation. Det vill säga: skapa en digital arena där forskare kan nå en bredare publik i välredigerade texter, och dit publiken hittar.

3. Skapa tydliga och enkla sätt för forskare att dokumentera den samverkan och kunskapsspridning man deltar i. Det handlar inte bara om artiklar. Många forskare fungerar som experter och sakkunniga såväl till näringsliv och beslutsfattare som till journalister och kommuner och landsting, men den typen av kunskapsöverföring – inte sällan genom att svara på frågor via mail eller telefon – förblir ofta osynlig.

4. Bredda begreppet internationalisering, så att inte kraven på internationell publicering inte motverkar kunskapsspridningen.

Sammanfattningsvis handlar detta om att se samverkan som en del av den infrastruktur som måste finnas runt forskningen för att den ska fungera i samhället. Vi måste helt enkelt bygga en kunskapens infrastruktur som stärker bildning, ökar kunskap och motverkar faktaresistens. Detta är självklart inte bara en angelägenhet för den akademiska världen, utan en samhällelig ödesfråga.

DN Debatt.23 september 2016

Debattartikel

Sven Stafström, Vetenskapsrådet och Gunilla Herdenberg, Kungliga biblioteket:
”Att göra forskning tillgänglig för alla kräver mer stöd”

Repliker

Cissi Billgren Askwall, Generalsekreterare Vetenskap & Allmänhet och 
Robert Watt, Grundare Forskom:
”Belöna forskare som ger tillgång till forskningsresultat”

Anders Eklund, docent i medicinsk informatik vid Linköpings universitet:
”Öppen vetenskap behöver inte kosta en enda krona”

Fyra forskare:
”Öppen tillgång till forskning räcker inte” 

Slutreplik från Sven Stafström och Gunilla Herdenberg:
”Ekonomin måste klaras när forskning publiceras öppet”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.