Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 07:06 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/otydligt-innehall-i-vidareutbildningen-kan-avskracka-sjukskoterskor/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Otydligt innehåll i vidareutbildningen kan avskräcka sjuksköterskor”

REPLIK DN DEBATT 1/11. Utredningen ”Framtidens specialistsjuksköterska” som presenteras i debattartikeln innehåller flera bra förslag, men också ett riktigt dåligt: att minska antalet specialiseringar från elva till tre. Dessutom saknar vi en viktig pusselbit: avlönad specialisering, skriver Lina Nordquist (L) och Anna Starbrink (L).

Social­styrelsen har konstaterat att ”de ekonomiska incitamenten för sjuksköterskor att vidareutbilda sig är svaga”. Det är inte underligt att människor med studielån, amorteringskrav och småbarn drar sig för att gå en utbildning som kommer att ta många år att tjäna in efteråt. Det ska inte vara en förlustaffär att specialisera sig till ett bristyrke. Vi föreslår därför att Sverige inför en nationell modell som ger rimliga villkor för den som utbildar sig till specialistsjuksköterska.

Vi anser att goda utbildningsvillkor, bättre löneutveckling och hållbar arbetsgivarpolitik är de enskilt viktigaste faktorerna för att säkra tillgången till specialistsjuksköterskor och god vård för sjuka människor. Utan dessa förbättringar kommer vi inte i mål.

Bland de förslag utredningen (SOU 2018:77) faktiskt lämnar finns många kloka rekommendationer. Vi välkomnar ökade krav på och möjligheter till fortbildning, fler förenade anställningar, liksom stärkt verksamhetsförlagd utbildning och vårdvetenskaplig forskning. Likaså är det ett gott förslag att genom lagstiftning säkerställa att vård utförs av den som har kompetens för arbetsuppgiften.

Tre fasta specialiseringsinriktningar är dock på tok för få. Det är inte rimligt att alla andra inriktningar ska initieras och utformas av lärosätena själva ; det är ju avgörande för god sjukvård och för sjuksköterskeyrkets utveckling att arbetsgivare vet vad specialisering innebär. ”Ansvariga inom vården vet inte vilken kompetens medarbetarna har”, skriver utredarna i sin artikel. Med den modell de själva föreslår kan samma yrkestitel innebära många olika saker. Detta är fel väg att gå.

Otydligt utbildningsinnehåll kan avskräcka sjuksköterskor från vidareutbildning och göra att de inte får arbetsuppgifter som motsvarar deras kompetens. Det är en risk vi inte har råd att ta.

Vi behöver fler specialister, inte färre. Därför ska vi inte luckra upp möjligheterna att specialisera sig, utan öka dem. Sjuksköterskors specialistinriktningar bör följa de medicinska specialiteterna i sjukvården. Innehållet i varje inriktning ska inte vara godtyckligt och kortsiktigt, utan i stället samordnas mer på nationell nivå.

Slutligen är det ett klokt förslag att inrätta avancerade kliniska sjuksköterskor inom fler områden, eftersom det kommer att höja sjukvårdens kvalitet och kontinuitet och samtidigt avlasta läkare, sjuksköterskor och andra kollegor. Ska denna yrkesgrupp bli klinisk verklighet måste det finnas möjlighet att ta en magisterexamen inom samtliga specialistinriktningar. Vi vill därför att både magisterexamen och yrkesexamen erbjuds som alternativ vid samtliga specialistutbildningar för sjuksköterskor.

En rad problem i vården beror på bristen på specialistsjuksköterskor. Vi vill lösa problemet där det uppstått: genom långsiktighet, ett arbetsliv med ökade möjligheter till fortbildning och sjukvårdsutveckling och med riktigt god arbetsgivarpolitik.

DN Debatt.1 november 2018

Debattartikel

Kenth Nauclér, särskild utredare, leg sjuksköterska, ordförande Röda korsets högskola och Anna Forsberg, ämnessakkunnig, professor i vårdvetenskap, Lunds universitet:
”Specialistsjuksköterskorna måste få sin fortbildning”

Repliker

Lina Nordquist (L), riksdagsledamot socialutskottet och Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna:
”Otydligt innehåll i vidareutbildningen kan avskräcka sjuksköterskor”

Företrädare för Nationellt nätverk för specialistsjuksköterskeutbildning i psykiatrisk vård:
”Olyckligt om specialisering mot psykiatrisk vård försvinner”

Slutreplik från Kenth Nauclér:
”Det bör bli fler specialistinriktningar för sjuksköterskor”

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.