Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 22:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/pa-svenska-apotek-kan-du-handla-lakemedel-tryggt/

Repliker

”På svenska apotek kan du handla läkemedel tryggt”

REPLIK DN Debatt 2/2. Det pågår just nu ett intensivt arbete med att se till att Europas läkemedel blir märkta på korrekt sätt inför att det nya EU-direktivet för säkrare läkemedelsförsörjning börjar gälla den 9 februari. För svensk del innebär det att ett redan säkert system blir ännu säkrare, skriver företrädare för läkemedelsbranschen och Sveriges apotek.

Rätta artikel

Sverige har under många år varit ett av de pådrivande länderna inom EU för införandet av utökad säkerhetsmärkning av läkemedel. Inte för att vi har problem utan för att förhindra att vi ska få. Susanne Lundin, professor i etnologi, Lunds universitet, skriver med anledning av att det nya EU-direktivet, Falsified Medicines Directive, träder i kraft den 9 februari ett inlägg i DN Debatt om riskerna med förfalskade läkemedel. Artikeln spänner över såväl legal som illegal handel och om såväl den svenska som internationella marknader. Debattörerna belyser en viktig fråga, att förfalskade läkemedel är ett hot mot folkhälsan, men rubriken ”Förfalskade läkemedel blir allt vanligare i Sverige” slår väl brett och riskerar att oroa både patienter och anhöriga i onödan.

Vi har redan i dag i Sverige en av Europas säkraste system för läkemedelsdistribution, oavsett om du handlar ditt läkemedel på ett lokalt apotek eller beställer det från ett godkänt internetapotek. Och liksom inom andra branscher kan vi se att e-handeln ökar. Det nya EU-direktivet är ett regelverk där förpackningar märks och registreras så att inte förfalskade läkemedel ska kunna ta sig in i de legala distributionskedjorna och nå apotekshyllorna, oavsett om det är ett fysiskt apotek eller ett godkänt internetapotek. Men den som väljer att köpa läkemedel från alternativa illegala försäljningskanaler tar fortsatt en risk att få förfalskade läkemedel, läkemedel som inte innehåller rätt aktiv substans eller till och med - i värsta fall - rent av skadliga ämnen.

Debattören och hennes forskargrupp studerar varför en del personer är beredda att ta stora risker vid köp av läkemedel och resultatet är oroande. Ett tydligt exempel på riskbeteende är att människor trots vetskap om att läkemedlet kräver recept väljer att köpa det där recept inte behövs. Fortsatt forskning kan ge oss bättre insikt i hur vi kan intensifiera arbetet med att kommunicera riskerna med falska och illegala läkemedel. 

Det är bland annat viktigt med kunskap om hur man känner igen en legal aktör. Sedan omregleringen av apoteksmarknaden i Sverige 2009 visar symbolen ”Gröna korset” att apoteket har Läkemedelsverkets tillstånd att sälja läkemedel. Det finns också en EU-gemensam symbol som visar vilka som får sälja läkemedel på internet. Dessa apotek ingår också i den kedja av aktörer, utöver läkemedelstillverkare, läkemedelsdistributörer och sjukvårdsinrättningar som nu inför den nya säkerhetsmärkning som från den 9 februari ska göra det ännu svårare för förfalskade läkemedel att ta sig in i den legala distributionskedjan och nå patienterna.

Sammanfattningsvis så är det redan i dag säkert att köpa eller hämta ut läkemedel på svenska apotek och med det nya systemet så kommer det att fortsätta vara så. De stora investeringar som görs handlar om att genom ny märkning säkerställa att den legala läkemedelsförsörjningen i framtiden ska vara lika säker som i dag, oaktat att oseriösa aktörer utmanar systemet. En av nyckelfaktorerna för att lyckas är att vi inom branschen gör detta tillsammans så att den nya lagstiftningen och den nya databasen täpper till alla delar av systemet så som lagstiftaren avsett. 

Men, som debattören så riktigt påpekar, om fler väljer illegala icke-godkända och granskade handelsplatser ökar risken för att förfalskade läkemedel sprids även i det svenska samhället. Och här är det kanske dags för en ny informationskampanj? Sverige har myndigheter som är ansvariga för såväl läkemedel som folkhälsa. Vi samverkar gärna med dessa för att informera mer om säker läkemedelshantering.

 

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Johan Wallér, vd Sveriges apotekförening
Kristina von Sydow, vd e-Verifikation i Sverige, (e-VIS)
Anders Blanck, vd LIF – de forskande läkemedelsföretagen, och styrelseordförande e-Verifikation i Sverige, (e-VIS)
Kenneth Nyblom, vd Föreningen för generiska läkemedel och biosimilarer
Fredrik Skepp, vd Läkemedelshandlarna
Lars Schenatz, ordförande Läkemedelsdistributörsföreningen

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt