Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 01:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/pagaende-karnkraftsbyggen-fordyras-och-forsenas/

Repliker

”Pågående kärnkraftsbyggen fördyras och försenas”

SLUTREPLIK DN DEBATT 14/4. I repliker på vår artikel hävdar Lars Wiegert och Torsten Dilot att kärnkraft kan byggas ut till samma kostnad som vindkraften och behövs för att möta klimathotet. Det är svårt att hitta stöd för detta i verkligheten, skriver sex vindkraftsföreträdare.

Rätta artikel

De få pågående byggena av ny kärnkraft i Europa dras med välkända förseningar och fördyrningar. I Finland väntas ett kärnkraftverk börja leverera el nästa år, elva år efter den planerade driftstarten och tre gånger över budget. I Frankrike har den reaktor som skulle tagits i drift 2013, försenats igen efter att man upptäckt brister i svetsningen. I Storbritannien har planerade projekt övergetts eftersom de inte har kunnat finansieras, och för det enda kvarvarande projektet – som beräknas kosta 260 miljarder kronor när det står klart 2025 – har brittiska staten behövt garantera 118 öre per kilowattimme under de första 35 åren.

Detta kan jämföras med utvecklingen för vindkraft, som nu byggs ut i en takt som motsvarar en halv kärnkraftsreaktor om året. Bara sedan energiöverenskommelsen slöts 2016 har det tagits beslut om investeringar i vindkraft som kan producera dubbelt så mycket el som Ringhals 1 och 2.

Ny vindkraft klarar sig nu utan stöd. Energimyndigheten bedömer att produktionskostnaderna för ny vindkraft 2020 är omkring 36 öre/kWh, vilket är 16 procent lägre än 2016. Kostnadsminskningen beror främst på allt större och effektivare turbiner, en utveckling som ser ut att fortsätta.

Det är möjligt, även om det framstår som osannolikt, att förutsättningarna för ny kärnkraft förändras, så att den kan konkurrera med förnybar el. Det är i så fall fullt tillåtet enligt energiöverenskommelsen att bygga ny kärnkraft, så länge det kan ske utan statliga subventioner.

Dilots resonemang om att ett helt förnybart elsystem skulle bli dyrare än ny kärnkraft bygger, som professor Lennart Söder vid KTH tidigare visat, på en feltolkning av en rapport från Sweco. När rätt saker jämförs med varandra blir det förnybara elsystemet klart billigare.

De kommande åren behövs omfattande investeringar i energisektorn samtidigt som vi snabbt måste minska klimatutsläppen. Det gör det extra viktigt att fokusera på det energislag som har bäst marknadsmässiga förutsättningar att byggas ut, samtidigt som vi tryggar leveranssäkerheten med modern teknik och nya affärsmodeller. 

Genom bland annat ökade möjligheter för marknadsaktörer att erbjuda flexibla tjänster, nya lösningar för att styra och övervaka kraftsystemet och effektivare handel, kan vi klara omställningen. Och redan i dag är det exempelvis möjligt för vindkraften att bidra till ett stabilare elsystem med både spännings- och frekvensreglering.

Med en fortsatt hög takt i vindkraftsutbyggnaden skapar vi marginaler i vårt elsystem och möjliggör en klimatsmart omställning av industrin och transportsektorn. Genom ökad elexport får vi omedelbara och stora utsläppsminskningar från kolkraft i våra grannländer. Fram till 2030 kan utsläppen minska med motsvarande hälften av Sveriges nuvarande utsläpp. Om Sverige vill leva upp till sina höga klimatambitioner är vägen framåt given.

Ämnen i den här artikeln:

Klimatet
Kärnkraft
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Linda Burenius, head of public affairs, OX2

Hans Carlsson, vd Siemens Gamesa renewable energy

Jessica Henryson, samordnare nätverket Vindkraftens klimatnytta

Maria Röske, vd, wpd

Charlotte Unger Larson, vd, Svensk vindenergi

Peter Zachrisson, vd, Stena renewable

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt