Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Pensionsfonderna kan garantera gröna investeringar”

För att driva omställningen till miljö- och klimatanpassade kapitalplaceringar borde regeringen inrätta gröna obligationer som kan säljas till AP-fonderna. Gröna obligationer gör det möjligt att frigöra kapital till de stora klimatinvesteringar som behövs för att nå de internationellt uppsatta utsläppsmålen, skriver Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson.

Samhället har genomgått en enorm miljöanpassning under de senaste decennierna. För de allra flesta val finns numera miljöriktiga alternativ. Vi kan handla ekologiska matvaror, mobiltelefoner som är befriade från de mest miljöskadliga kemikalierna och miljömärkta transporter. 

För att spara till pensionen kan vi däremot fortfarande inte göra några bra miljöval. Det svenska pensionssystemet är fortfarande ett exempel på politiska regler som kräver att fonderna agerar mycket kortsiktigt. Att fortsätta investeringar i företag som är beroende av fossila bränslen är också ett stort ekonomiskt rikstagande då dagens kalkyler måste skrivas om i en ekonomi som anpassar sig till klimatförändringarna.

Den nya Sifo-undersökningen som presenterades på DN Debatt visar att en majoritet av svenskarna tycker att AP-fonderna ska ta hänsyn till miljö- och etikfrågor förutsatt att det inte sänker pensionerna. Regeringen borde öka förutsättningarna för människor att placera sina pensionspengar i fonder som tar hänsyn till naturen och klimatet. Vi anser det är viktigt att detta arbete sätter i gång omedelbart.

För att driva omställningen till miljö- och klimatanpassade kapitalplaceringar borde regeringen inrätta gröna obligationer som kan säljas till AP-fonderna. En statlig obligation är en konstruktion som garanterar investerarna en säker intäkt.

Gröna obligationer gör det därför möjligt att frigöra kapital till de stora klimatinvesteringar som behövs för att nå de internationellt uppsatta utsläppsmålen. Metoden liknar den modell som staten redan använder för att ge exportkrediter till företag som investerar i länder med hög risk. 
En stor del av de 4.000 miljarder som finns i svenska pensionspengar kan användas för den viktiga klimatomställningen som efterfrågas. Genom att staten går i borgen kan AP-fonderna placera i fonder som tar miljö- och klimathänsyn utan att riskera sänkta pensioner.

Miljöpartiet har inför valet lovat att genomföra vårt förslag, medan Socialdemokraterna ställde sig positiva till att utreda gröna obligationer. För att minska tiden till genomförande hoppas vi att utredning tillsätts redan innan årsskiftet.

Gröna obligationer kan bli den nytändning som Sverige just nu behöver för att ta sig tillbaka till den internationella toppstriden som miljöföregångare.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.