Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Pensionsgruppen är inte överställd regeringen”

Alliansens gruppledare hävdar i en artikel på DN Debatt (26/11) att oppositionen har rätt att utestänga ett parti som ingår i regeringen från beredningen av viktiga regeringsärenden. Men talet om pensionsgruppens exklusiva ställning är bara prat, det är regeringen som styr riket, skriver KG Scherman, tidigare generaldirektör för Riksförförsäkringsverket.

På DN debatt 26 november skriver alliansens gruppledare om den så kallade pensionsgruppen med anledning av att miljöpartiet numera enligt beslut av regeringen ingår i den gruppen. Den består alltså numera av s, mp och de fyra allianspartierna.

Alliansen företrädare hävdar att detta är olämpligt. Miljöpartiets politik hotar stabiliteten i pensionssystemet. Dessutom är tillvägagångssättet fel, regeringen får inte fatta detta beslut utan att ha förankrat det hos alliansen.

Enligt skribenterna får ingenting ske i pensionsfrågan utan överenskommelse i pensionsgruppen. Varje parti i den gruppen har veto ”intill sista kommat”.

Artikeln vore lätt att avfärda som en i raden av utspel från alliansen för att göra livet surt för Stefan Löfven. Men så enkelt är det inte. Pensionsgruppen är nämligen förankrad i av tidigare regeringar antagna direktiv, alliansföreträdarnas krav på veto finns inskrivet där. Deras påstående är heller inte nytt. I nästan varje diskussion om pensionerna återkommer påståendena om denna riksdag och regering överordnade grupp.

Det hjälper inte att ständigt upprepa detta mantra. Något veto över pensionsfrågorna kan inte tilldelas en grupp av företrädare för några partier. Enligt grundlagen styr regeringen riket. Regeringen kan inte delegera denna uppgift till någon annan institution. Regeringen är skyldig att förelägga riksdagen de förslag till riksdagsbeslut som den finner behövligt, inte heller detta ansvar kan regeringen överlåta på någon annan.

Riksdagsordningen klargör hur ärenden bereds i riksdagen, nämligen genom utskott. Inte heller denna ordning kan rubbas av direktiv till någon särskild av regeringen tillsatt grupp.

Allt prat om pensionsgruppens exklusiva ställning är inte mer än prat. Alliansens hävdar, med eftertryck dessutom, att företrädare för oppositionen skulle ha rätt utestänga ett i regeringen ingående parti från inflytande över beredningen av viktiga regeringsärenden. Ett krav uppenbarat i strid mot reglerna för hur riket skall styras.

Stefan Löfven ställs inför några klara alternativ: Att säga upp pensionsöverenskommelsen eller säga upp bekantskapen med miljöpartiet. Om nu inte allianspartierna redan vid det instundande mötet med pensionsgruppen sväljer det sura äpplet och accepterar att samarbeta med det parti vars hela politik de just, liksom i förbifarten, har underkänt.

Intressant verkligen.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.