Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Platt skatt ökar klyftan mellan pensionärer och löntagare”

REPLIK. Avskaffa den statliga inkomstskatten och inför en platt skatt föreslår Timbro på DN Debatt (14/6). Det främsta motivet är att skatteintäkterna då skulle öka med 10 miljarder per år. Vi ser gärna att skatteintäkterna ökar eftersom behoven i välfärden är stora. Timbros förslag skulle dock leda till att de ekonomiska klyftorna mellan pensionärer och löntagare skulle öka, skriver Christina Tallberg, PRO.

Skattesystemet är inte bara till för att finansiera välfärden utan också ett sätt att utjämna ekonomiska skillnader och skapa likvärdiga ekonomiska förutsättningar; till exempel mellan hög- och låginkomsttagare och mellan kommuner med stort och litet skatteunderlag. Det är därför skattesystemet är progressivt och det är därför det finns ett utjämningssystem.

Timbro menar att deras förslag skulle öka rättvisan i skattesystemet. Platt skatt innebär att de som har låga inkomster kommer att betala en större andel av sin inkomst i skatt. Det gäller inte minst pensionärer som generellt har lägre inkomster än löntagare och inte minst det stora antal pensionärer som har mycket låga inkomster. PRO anser att en mer angelägen rättvisereform av skattesystemet är att avskaffa skillnaden i skatt mellan löntagare och pensionärer.

Mindre pengar i statlig skatt skulle också göra att det skulle bli mindre pengar att omfördela från kommuner och landsting/regioner med stora skatteintäkter till dem med mindre skatteintäkter. Kommuner med många äldre med låga pensioner kommer att få det ännu svårare att erbjuda en bra äldreomsorg.

PRO ser gärna reformer av skattesystemet för att göra det enklare och öka skatteintäkterna, men det får inte ske till priset av ökade klyftor mellan äldre och yngre.

DN Debatt. 14 juni 2016

Debattartikel

Jesper Ahlgren, chefekonom, Timbro & Jacob Lundberg, fellow på Timbro:
”Avskaffad statlig inkomstskatt skulle öka skatteintäkterna” 

Repliker

Christina Tallberg, ordförande för pensionärsorganisationen PRO:
”Platt skatt ökar klyftan mellan pensionärer och löntagare”

Daniel Sestrajcic, skattepolitisk talesperson för Vänsterpartiet:
”Skattepolitiken måste öka jämlikheten”

Slutreplik från Jesper Ahlgren och Jacob Lundberg:
”Statlig inkomstskatt obetydlig för inkomstutjämning” 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.