Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Politisk inblandning hotar stabilitet och tillväxt”

REPLIK. Hoten mot den svenska arbetsmarknadsmodellen blir allt fler. Nu sällar sig även Liberalerna till skaran som vill göra partipolitik av lönebildningen (DN Debatt 11/2). Den svenska partsmodellen innebär tydliga spelregler som leder till långsiktig tillväxt. Att föreslå åtgärder som destabiliserar förhållandena på arbetsmarknaden är oansvarigt, skriver Saco:s ordförande Göran Arrius.

De senaste veckorna har utspelen duggat tätt. Startjobb, ingångsjobb och introduktionsanställningar. Namnen på partiernas olika satsningar är olika, men syftet detsamma. Att lättare få in nyanlända på arbetsmarknaden.

Liberalernas engagemang för den bristande matchningen på arbetsmarknaden är välkommet. Vi står inför aldrig tidigare skådade utmaningar. De kommande åren måste vi hantera en situation där hundratusentals nyanlända ska komma i arbete.

De som behöver utbildning för att komma in på den svenska arbetsmarknaden måste givetvis få det. Men vi måste också tänka nytt, omfattningen kräver det. Det är därför viktigt att vara ödmjuk inför de förslag som nu läggs från politiskt håll. Vi befinner oss i ett unikt och ansträngt läge.

Men vi måste också vara ärliga gentemot medborgarna och erkänna vidden av problemet. Att hävda att sänkta lägstalöner likt ett Alexanderhugg skulle lösa matchningsproblemet på arbetsmarknaden är vilseledande. Saco:s utredare har nyligen gått igenom det samlade forskningsläget på området och slutsatsen är att vi vet mycket lite om effekterna av sänkta lägstalöner. De satsningar som gjorts på senare tid för att sänka arbetsgivarnas kostnader tyder snarare på att det inte är lönerna som är problemet.

För att ta några aktuella exempel så ledde de halverade arbetsgivaravgifterna för ungdomar till relativt små ökningar av sysselsättningen, men till mycket höga kostnader. Yrkesintroduktionsanställningar för ungdomar används sällan av arbetsgivarna och instegsjobben för nyanlända invandrare, med så mycket som 80 procents subventionsgrad, uppgår endast till drygt 4.000.

I stället att det är andra åtgärder som efterlyses av arbetsgivarna. Det handlar bland annat om bättre utbildningsinsatser och validering av utländsk kompetens, visar Saco:s genomgång.

Att mitt under pågående avtalsrörelse hota med lagstiftning för att styra lönebildningen som Liberalerna, liksom Centerpartiet, nu gör är oansvarigt. Den svenska partsmodellen är den främsta garanten för tillväxt och stabilitet. Via samförstånd och kompromissvilja har arbetsgivare och arbetstagare i decennier lagt grunden till det samhällsbygge som gjort Sverige till ledande kunskapsnation.

Att Liberalerna nu är beredda att ta steg för att rasera den modellen är djupt oroväckande.

De flyktingar som tagit sig till Sverige består av människor med vitt skilda förutsättningar för att etablera sig på arbetsmarknaden. De är läkare, ingenjörer och lärare. Men även personer som saknar grundskoleutbildning och kanske inte ens är läskunniga.

Det finns ingen universallösning för att lösa matchningen. Att bunta ihop människor baserat på deras status som flyktingar är kontraproduktivt. Kirurgen från Syrien kommer inte snabbare i arbete för att Liberalerna vill ge henne en lön på 14.000 kronor i månaden, lika lite som juristen från Lund eller arkitekten från Solna gör det.

Den svenska partsmodellen erbjuder den flexibilitet och konkurrenskraft som behövs för att möta dagens utmaningar. Fack och arbetsgivare har en lång historia av att via förhandlingslösningar bidra till högre produktivitet och tillväxt. Sacoförbunden är beredda att ta det ansvaret även i framtiden.

Jag är övertygad om att våra folkvalda vill väl och ser till landets bästa. Men vägen till framgång går inte via ökad statlig inblandning. Det borde ett parti som kallar sig Liberalerna rimligtvis inse.

DN Debatt. 11 februari 2016 (1)

Debattartikel

Jan Björklund, partiledare (L) och Erik Ullenhag, ekonomiskpolitisk talesperson (L):
”Om avtalsrörelsen misslyckas vill vi lagstifta om startjobb”

Repliker

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S):
”Avveckla inte den svenska modellen”

Göran Arrius, ordförande Saco:
”Politisk inblandning hotar stabilitet och tillväxt”

Slutreplik från Erik Ullenhag (L):
”Sticker regeringen huvudet i sanden riskeras sammanhållningen” 

Nyhetsartiklar i ämnet

Nyanlända tilldelas statliga praktikplatser. 
Statsministern är kritisk till de borgerliga partierna som kommer med krav på försämrade villkor på arbetsmarknaden, som till exempel sänkta ingångslöner.

”Behov av reformer i Sverige”.
Swedbank spår i en ny prognos att Sveriges ekonomi växer med 3,1 procent i år och lika mycket 2017. Arbetslösheten tros sjunka till 6,6 procent.

Skräddarsydd utbildning ger arbete åt nyanlända. 
Enligt Ulla Järlsäter på Arbetsförmedlingen har arbetsmarknadsutbildningar visat sig vara ett framgångsrikt sätt att ge nyanlända en anställning.

  Tidigare debattartiklar i ämnet

  Karin Johansson, Svensk Handel:
  ”Frys ingångslönerna för att kunna ge fler nyanlända jobb”
  Replik från Susanna Gideonsson, Handels:
  ”Frysta lägstalöner leder inte till fler jobb”


  Läs fler artiklar på DN Debatt

   Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
   Kommentera artikeln
   I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.