Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-24 04:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/politiskt-fargad-undersokning-med-dalig-representativitet/

Repliker

”Politiskt färgad undersökning med dålig representativitet”

REPLIK DN DEBATT 19/2. Undersökningen som artikeln baseras på brister i flera avseenden. Därmed blir det omöjligt att hävda att svaren är representativa för områdenas befolkning. Frågor och påståendena är inte heller heltäckande, öppna och neutrala som de bör vara i en bra undersökning, skriver sex forskare vid Södertörns högskola. 

Rätta artikel

Andreas Hatzigeorgiou och Ahmed Abdirahman från Stockholms Handelskammare skriver att boende i utsatta områden efterlyser tuffa reformer – fler poliser, mer övervakningskameror och längre straff. Denna slutsats dras från Stockholms Handelskammares färska rapport Raka svar – så är det att bo i ett utsatt område. 500 telefonintervjuer har genomförts i Stockholms län med boende i områden som polisen definierar som utsatta.

Vi välkomnar undersökningar som syftar till att boende i så kallade utsatta områden får komma till tals. Vi håller även med om att det behövs en djupare förståelse för den upplevda otryggheten i samhället. När det handlar om att dra slutsatser och göra politiska rekommendationer utifrån en undersökning behövs emellertid ett kritiskt förhållningssätt, medvetenhet om undersökningens fördelar och brister, samt en förståelse för vad vi kan påstå utifrån den. Dessvärre anser vi att Stockholms Handelskammares rapport och debattartikel brister i dessa avseenden.

För det första, av samtliga till undersökningen utvalda deltagare har enbart 9,3 procent svarat. Ett bortfall på hela 90,7 procent är problematiskt, särskilt då det inte går att veta vilka som har fallit bort. Det går heller inte att utläsa hur man har “fyllt på” för att ändå få 500 svar. Därmed blir det omöjligt att hävda att svaren är representativa för områdenas befolkning – att de utgör de boendes “röst”.

För det andra, som man frågar får man svar. Frågor och påståenden i frågeundersökningar bör vara heltäckande, öppna och neutrala. 

I Stockholms Handelskammares undersökning fick boende ta ställning till fem politiska påståenden: 1) fler poliser ute på gator och torg i områden med hög brottslighet, 2) fler övervakningskameror på platser med hög brottslighet, 3) sänkta skatter på låga inkomster, 4) längre fängelsestraff för kriminella och 5) billigare att anställa personer som står långt från arbetsmarknaden. 

Påståendena tycks således vara riktade mot en antaglig politiska agenda. Vad hade resultatet blivit om de boende även hade fått ta ställning till påståenden om bättre skolor och förebyggande åtgärder mot kriminalitet? Hade fler poliser varit det viktigaste jämte påståenden om att poliserna bör ha god lokal kännedom och samverka med andra myndigheter?

För det tredje, i motsats till vetenskaplig praxis förhåller sig rapporten ovetande till den samlade kunskap som redan finns på området. Vetenskapen, exempelvis sociologi, kriminologi och socialt arbete, har under decennier bedrivit forskning om och i utsatta områden. Det finns mycket kunskap att inhämta för den som vill förstå hur det är att bo i ett utsatt område och hur samhället kan arbeta för att motverka otrygghet, kriminalitet och utanförskap i Stockholms förorter.

Vi vill uppmana politiker, civilsamhällets organisationer och medborgare att dra nytta av och lyssna till de åtskilliga vetenskapliga undersökningar och slutsatser gjorda av forskare med djupare kunskaper om förhållandena i utsatta områden.

Ämnen i den här artikeln:

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Alireza Behtoui, professor i sociologi, Södertörns högskola Per Carlson, professor i socialt arbete, Södertörns högskola Sara Ferlander, docent i sociologi, Södertörns högskola Anita Heber, docent i kriminologi, Stockholms universitet Tanya Jukkala, doktor i sociologi, Södertörns högskola Jonas Lindström, doktor i sociologi, Södertörns högskola

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt