Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Politiskt storhetsvansinne som inte bromsar eurofobin”

REPLIK DN DEBATT 1/6. Alla ska med. Så skulle Liberalernas inte särskilt liberala hållning i frågan om den omdiskuterade sociala pelaren i EU kunna sammanfattas. Det är en anmärkningsvärd kovändning från den position som partiet intog för bara två månader sedan, skriver Karin Svanberg-Sjövall, Timbro.

Den sociala pelaren (ESP) ska inte kosta (oss) något, hävdar Björklund, men ge Kommissionen nya verktyg att tvinga Rumänien och Bulgarien att inrätta någon slags välfärdsstat. På så vis kommer den fattigdom som den fria rörligheten i dag synliggör på de rika medlemsländernas gator och torg bli mindre synlig - och provocerande, för EU-kritikerna.

Men att svaret på den fråga de högljudda höger- och vänsterpopulisterna ställer skulle vara en social pelare trotsar all logik. En viktig punkt i Brexitkampanjen handlade om att britterna inte ville ändra sina socialförsäkringssystem på grund av EU-migranterna. Skulle ilskan över förlorad suveränitet minska för att man ökar det överstatliga inflytandet över socialpolitiken i hela EU? På just de områden som tillhör nationalstatens själva kärna?

Här kan man invända att den konstruktion som nu ligger på bordet möjligen har karaktär av papperstiger. För att resan mot en europeisk välfärdsstat ska kunna inledas på riktigt krävs ett gemensamt skatteuttag. Något sådant finns inte bland de tjugo punkterna.

Men viljeinriktningen i förslaget om “ett mer socialt Europa” är tillräckligt skarp för att en liberal ska vara glad över att de övriga borgerliga partierna i Sverige har tagit avstånd.

För det första är minimikrav mycket användbara för nationella politiker som vill ha draghjälp att få igenom sina frågor på hemmaplan. Det är heller ingen slump att fackförbund och socialdemokratiska partier runt om i EU driver denna fråga hårt - i synnerhet i länder med konservativa eller liberala regeringar. Att detta är ett viktigt skäl var också EU-minister Ann Linde tydlig med i Ekots lördagsintervju förra veckan.

För det andra är frågan om ansträngningarna att utvidga EU:s mandat på det sociala området kommer att stanna där. Dragkampen om att utöka EU:s befogenheter till välfärdspolitiken har pågått i decennier. Europaparlamentet har tillsammans med EU-kommissionen försökt få till stånd ett direktiv för föräldraledighet i åratal, men stoppats i Rådet. Nu försöker man igen.

För mig, som tidigare arbetat för Folkpartiet i Europaparlamentet och som på senare år stått i otaliga debatter och försvarat EU utifrån ett marknadsliberalt perspektiv, är Liberalernas utspel en stor besvikelse. I stället för att försvara ett projekt byggt på subsidiaritet, mångfald och institutionell konkurrens, tycks Liberalerna använda ESP som en invit i det läggspel som nu pågår i regeringsfrågan.

Och kanske blir det ett lyckligt äktenskap? “Det är socialliberalism som ska gälla i Sverige som i hela Europa”, skriver Björklund, och låter precis som ett visst regeringsparti, varje gång de i en internationell förhandling glömmer bort att Sverige inte är världens navel.

Den sortens politiska storhetsvansinne kommer inte att lösa kontinentens växande eurofobi, eller minska hotet mot den fantastiska landvinning som den inre marknaden faktiskt utgör. Snarare utgör det själva problemet, kondenserat i en mening.

DN Debatt.1 juni 2017

Debattartikel

Jan Björklund (L), partiledare:
”L säger ja till förslaget om sociala rättigheter i EU”

Repliker

Jakob Forssmed (KD) och Lars Adaktusson (KD):
”Familjepolitiken ska hanteras vid svenska köksbord”

Simon Palme (C), förbundsordförande Centerstudenter:
”L på allt för höga hästar i EU-politiken”

Karin Svanberg-Sjövall, Timbro:
”Politiskt storhetsvansinne som inte bromsar eurofobin”

Christofer Fjellner (M) och Gunnar Hökmark (M):
”EU:s enighet viktigare än enhetligheten”

Slutreplik från Jan Björklund (L):
”En social pelare ger EU mer muskler”

 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.