Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Privata företag behövs för att utveckla digital vård”

REPLIK DN DEBATT 17/5. Vänsterpartiet vill att utvecklingen av digital vård, som videoläkare, tas över av landstingen. Det vore ett effektivt sätt att stoppa utvecklingen. Liberalerna ser gärna att landstingen blir bättre på digital vård, och har flera sådana förslag, men att stoppa privata initiativ som ökar tillgänglighet och minskar kostnader är bakåtsträvande, skriver Bengt Eliasson (L) och Mathias Sundin (L).

Vi står inför en hälsorevolution där videoläkare är första steget. Nästa steg, och en naturlig förlängning av nätläkarna, är appar med en artificiell intelligens som i sin databas har all världens medicinska kunskap samtidigt som den hela tiden håller sig uppdaterad på all den senaste forskningen. 

AI kommer att kunna hjälpa till med en första diagnos, att prioritera och slussa vidare till en mänsklig läkare, digitalt eller på en vårdcentral. Redan i dag har sådan AI i en mätning uppnått högre exakthet än mänskliga läkare och sjuksköterskor. Vi ser dessutom en snabb utveckling av sensorer i telefoner, armband och ringar som hela tiden håller koll på och analyserar olika kroppsfunktioner. 

Addera till det billigare och enklare DNA-tester och andra tester man kan göra själv eller via apotek. Varje människa kommer kunna få en avsevärt bättre koll på sin egen hälsa, både grundläggande data och i realtid. När något problem uppstår kommer vi ha mycket större tillgång till medicinsk expertis, i form av artificiell intelligens, till ingen eller mycket låg kostnad – för alla.

För att denna utveckling ska ske i Sverige behöver videoläkare och andra privata initiativ kunna fortsätta växa. Innovationerna har främst kommit från den privata sidan, och att strypa det som Vänsterpartiet vill, är också att strypa innovationerna.

Bland annat vill vi se att den nationella vårdgarantin kompletteras med en digital vårdgaranti, en skyldighet att erbjuda vårdkontakt på nätet inom en timme.

Förutom en mycket bättre koll på vår egen hälsa finns det rent ekonomiska skäl till digital vård. Vården i siffror, som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting, har beräknat att digital vård är betydligt billigare än det genomsnittliga fysiska besöket. För skattebetalarna kostar ett digitalt besök 650 kronor och ett fysiskt besök 1.700 kronor. Ser man på alla besök i primärvården som görs via digitala vårdbolag stod dessa för totalt 1,6 procent år 2017, men för enbart 0,66 procent av den totala kostnaden. 

Digital vård är alltså 2,5 gånger billigare än fysiska besök. All vård kan såklart inte ske digitalt, men det finns ändå fortfarande mycket vård som sker på vårdcentral som går lika bra att göra digitalt så besparingspotentialen är god. Och då är inte varje patients tid och kostnader inräknade.

Från Liberalernas sida vill vi se den privata, digitala vården växa, men vi tycker också att det är viktigt att landstingsvården hänger med i utvecklingen. Bland annat vill vi se att den nationella vårdgarantin kompletteras med en digital vårdgaranti, en skyldighet att erbjuda vårdkontakt på nätet inom en timme. Patienter ska ha lagstadgad rätt till informationen om sig själv genom journal på nätet på ett enkelt, lättillgängligt sätt med digitala lösningar. Vi måste byta ut och modernisera gamla datasystem som inte kan kommunicera med varandra, eller omöjliggör utbyte av öppen data. I dag används fortfarande faxar flitigt inom vården, denna 1900-talsteknik måste bort.

Den digitala utvecklingen ger oss möjlighet att delvis lösa ett av de största problemen i svensk sjukvård: köer och dålig tillgänglighet. Om vi gör som Vänsterpartiet föreslår och stoppar de privata initiativen, kommer vi att få en kraftig inbromsning av den digitala utvecklingen. Liberalerna vill höja de digitala kraven på den offentliga vården, samtidigt som vi vill underlätta för nätläkare och annan digital vård att växa och driva på utvecklingen.

DN Debatt.17 maj 2018

Debattartikel

Jonas Sjöstedt (V), partiledare och Karin Rågsjö (V), vårdpolitisk tales­person:
”Ökad ojämlikhet när digital vård växer med privata appar”

Repliker

Bengt Eliasson (L), riksdagsledamot, Hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson och Mathias Sundin (L), riksdagsledamot, skattepolitisk talesperson:
”Privata företag behövs för att utveckla digital vård”

Johannes Schildt, vd och grundare Kry; Livia Holm, Sverigechef Kry och Joakim Röstlund, medicinskt ansvarig läkare, Kry:
”Tråkigt att företag som vårt utmålas som något negativt”

Mikael Hoffmann, läkare och chef för stiftelsen NEPI – nätverk för läkemedelsepidemiologi och Håkan Nordgren, skärgårdsläkare och chef för vårdcentral i Stockholms skärgård:
”Hur ska vård efter behov vägas mot tillgänglighet?”

Slutreplik från Jonas Sjöstedt (V) och Karin Rågsjö (V):
”De digitala appjättarna dränerar vården på resurser”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.