Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Privata väktartjänster kan stärka tryggheten”

Polisens insatser räcker inte till för att skapa trygghet i socialt utsatta miljöer. Preventiva insatser genom väktartjänster är en viktig pusselbit för att minska brottsligheten, skriver företrädare för Almega.

Att minska brott och otrygghet i socialt utsatta områden är en angelägen fråga, visar Jerzy Sarnecki i DN 21/1. Men tyvärr missar Sarnecki att preventiva insatser genom väktartjänster är en viktig pusselbit för att stärka tryggheten.

Ett fungerande trygghetsarbete är också avgörande för företagsklimatet. Ofta ligger små rut-företag, skolor, coachinsatser och annat i utanförskapsområdena. Av alla anställda boende i Rinkeby arbetar 91 procent i tjänstesektorn, vilket understryker betydelsen av trygga områden för en fungerande kompetensförsörjning.

Att polisens insatser inte räcker till för att skapa trygghet i socialt utsatta miljöer torde vara uppenbart. Som en följd har cirka 90 kommuner runt om i Sverige i stället valt att upphandla trygghetstjänster från väktare, och antalet växer. Här behövs en politisk diskussion om hur kommunernas roll i det brottsförebyggande arbetet ska se ut samt säkerställas att de sker på ett kostnadseffektivt sätt.

En nyligen publicerad Almegarapport visar flera lärdomar kring upphandlade säkerhetstjänster:

1. Att upphandla trygghetstjänster säkerställer professionaliteten. Att anlita frivilliga eller semiprofessionella organisationer till säkerhetsarbetet sänker kraven och kan i förlängningen leda till en framväxt av medborgargarden. I professionella säkerhetsföretag sker en granskning av anställda väktare för att exempelvis utesluta tidigare straffade personer.

2. Hur upphandlingar designas påverkar vad resultat blir i väktarinsatsen. Botkyrkas upphandling av trygghetsväktare är ett föredöme. Där har företaget Cubsec fått helhetsansvaret för kommunens trygghetsarbete. Trygghetsväktarna kan arbeta proaktivt och även dagtid med att skapa relationer med polis, räddningstjänst och skola. Arbetssättet ligger då i linje med befintlig evidens över vilka trygghetsinsatser som faktiskt minskar brott.

För att ytterligare stärka tryggheten vore det särskilt angeläget att Stockholm, Malmö och Göteborg gjorde liknande upphandlingar. Brottsutsattheten i utanförskapsområdena riskerar att förvärras än mer i takt med ökad segregation och svårare socioekonomisk situation, där fler nyanlända flyttar in men den bristande bostadsmarknaden gör det svårare att flytta ut. Låt oss därför också diskutera hur resurserna till köp av trygghetstjänster kan öka.

DN Debatt. 21 januari 2016

Debattartikeln
Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi:
 ”Så kan brottsligheten minskas i utsatta områden”

Repliker
Företrädare för Almega:
”Privata väktartjänster kan stärka tryggheten”

Christian Ottosson (C), kommunalråd i Huddinge:
”Kommunerna har avgörande roll för tryggheten”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.