Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Rätten att avstå från kärnvapen i Nato gäller bara i fredstid”

Historisk forskning har visat att Norge under delar av kalla kriget var förberett att ta emot kärnvapen med kort varsel. Om Sverige går med i Nato säger vi ja till att kärnvapen kan användas i krig, skriver Svenska läkare mot kärnvapens vetenskapliga råd.

På Hiroshimadagen (6/8) publicerade DN Debatt en artikel av oss om arbetet för att olagligförklara och eliminera alla kärnvapen. Vi gläds åt att Sverige är med i det humanitära initiativet för kärnvapennedrustning (159 stater anslutna), vi ger stöd om regeringen arbetar för ett förbud mot kärnvapen och vi uppskattar att regeringen inte vill ansluta Sverige till Nato. Det sistnämnda – att vi är emot ett svenskt medlemskap i Nato - har kritiserats av Zebulon Carlander från tankesmedjan Frivärld (6/8) och Mike Winnerstig från Kungliga krigsvetenskapsakademien och FOI (10/8).

Carlander skriver att när Danmark, Norge och Island gick med i Nato beslöt de att inte utplacera kärnvapen i sina länder. Det är riktigt för Danmark och Norge (men inte Island), men det gäller bara i fredstid. Historisk forskning har visat att Norge under delar av kalla kriget var förberett att ta emot kärnvapen med kort varsel (se studier av den norska historikern Rolf Tamnes).

Carlander anser att Sverige skulle bli säkrare som Natomedlem och att Nato tagit fram nedrustningsförslag inom icke-spridningsavtalet NPT. Vi håller inte med. Om Sverige går med i Nato säger vi ja till att kärnvapen kan användas i krig. Ett finskt och svenskt medlemskap i Nato skulle ge ett mardrömsscenario: trupper från kärnvapenmakterna Nato och Ryssland ställs öga mot öga längs finsk-ryska gränsen. Östersjön riskerar bli plats för ständiga provokationer mellan öst och väst. Finland och Sverige behövs som en kärnvapenfri och alliansfri zon mellan kärnvapenmakterna.

Vi är inte heller imponerade av hur de tre Natokärnvapenmakterna och Ryssland agerar inom NPT. Kärnvapenmakterna i öst och väst har i decennier trotsat NPT:s krav på att kärnvapenstaterna i ”god anda” ska förhandla om att eliminera kärnvapnen. Nu bör ickekärnvapenländerna förenas i krav på att kärnvapenmakterna uppfyller sin del av NPT. Organisationen ICAN, The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (www.icanw.org), koordinerar det internationella arbetet för att avskaffa kärnvapnen.

Winnerstig anser att om Ryssland mildrar hotbilden kan arbetet för att nedrusta kärnvapnen återupptas, inte förr. Men vi har inte tid att vänta. Ett allt högljuddare skrammel med konventionella vapen innebär startberedda kärnvapen med personal i hög beredskap. Då kan ett kärnvapenkrig utlösas av misstag. Ny forskning visar att många gånger under kalla kriget var vi en hårsmån från en global katastrof när falsklarm och oförutsedda händelser inträffade.

Kärnvapenprov i atmosfären, kemiska och biologiska vapen, landminor och klustervapen har förklarats olagliga och nästan alla länder respekterar detta, även de länder som inte signerat överenskommelserna. Nu är tiden kommen för en internationell lag mot kärnvapnen. Vi välkomnar Carlander och Winnerstig att arbeta för att alla kärnvapen förklaras olagliga och elimineras. Alla goda krafter behövs. Som Bertrand Russell och Albert Einstein skrev 1955: ”Remember your humanity and forget the rest.”

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.