Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Reformerna har gynnat fastighetsföretagen”

REPLIK DN DEBATT 3/5. De förändringar av bostadspolitiken som gjorts de senaste tio åren har inte haft som mål att bygga bort bostadsbristen – snarare tvärtom. Så när fyra företrädare för byggföretaget Veidekke hävdar att det ökade bostadsbyggandet inte beror på de senaste regeringarnas ”reformer” så är det på ett sätt ganska poänglöst, skriver Lars Bjurström (V).

Förändringarna har gjorts för att gynna ägandet och för att ge marknadskrafterna ökat spelrum. Därför togs det ekonomiska stödet till byggande av hyreslägenheter bort 2006 och stora stöd har därefter införts som riktar sig till de som äger sin bostad, i första hand rotavdragen.

De allmännyttiga bostadsföretagens möjligheter att agera för viktiga bostadssociala mål har försvagats och reglerna för hyressättning har ändrats så att ägarens ställning blivit starkare och hyresgästens/hyresgästföreningens har försvagats.

När marknadskrafterna fått ökat utrymme har bostadsbristen blivit en verkningsfull metod att hålla uppe priser och hyror. Det finns många exempel på hur företag ”ligger på” sina möjligheter att bygga för att bristen ska bli ännu mer tydlig och möjligheten att få ut ett högre pris blir ”bättre”.

Därför är också hela den privata bygg- och bostadsbranschen mycket kritisk till regeringens investeringsstöd som är ett försök att hålla hyrorna nere. Eftersom reglerna om investeringsstödet blev klara för bara några månader sedan så går det givetvis inte att utläsa några effekter av hur stöden påverkar volymen men däremot kommer att antal bostäder att kunna hyras ut till lägre hyror än de annars kunnat göra. Men det är givetvis inget som passar bygg- och bostadsbranschen som räknar på sitt sätt eller som det uttrycks i Veidekkes artikel ”saknas motiv att söka bidraget, helt enkelt för att investeringsbidraget inte kompenserar för den värdeminskning som sker på en fastighet om hyresnivån i väsentlig utsträckning måste sänkas.” Tydligare kan det väl inte sägas – hyresnivån ska hållas uppe så att värdena hålls uppe.

Eftersom alla inte har inte har möjlighet att betala de höga hyrorna få föreslår Veidekke att staten ska gå emellan i högre grad med olika former av stöd till hushåll med svag ekonomi – så kan ju hyrorna hålla uppe. Jag tycker att olika former av bostadsbidrag är bra men först ska vi ha rimliga hyror för alla.

För en bättre bostadspolitik så ska de allmännyttiga bostadsföretagen få en mer offensiv roll. Den förändring som gjordes 2010 där bland annat kravet på affärsmässighet togs in i lagstiftningen har tolkats så att det försvagat de allmännyttiga bostadsföretagen betydelse. De allmännyttiga företagens hyror bör åter bli normen för de hyror som förhandlas.

Investeringsstödet till byggande av hyreslägenheter är ett viktigt inslag men det kan och bör förfinas så att det kan bli ett skarpare instrument i en bra bostadspolitik.

Dessutom måste kommunerna skärpa sin markpolitik och ställa krav på rimliga priser och på att det planerade byggandet verkligen kommer igång. Kraven ska gälla både byggandet av hyresrätter och bostadsrätter.

Priserna som byggföretagen kan ta ut för nybyggda bostadsrätter måste ner för att vi på sikt ska få en sundare bostadsmarknad. Därför måste kommunerna skärpa sin markpolitik men hela politiken måste skiftas mot mer sociala mål och mindre utrymme för marknadskrafterna.

DN Debatt. 3 maj 2017

Debattartikel

Företrädare för fastighetsföretaget Veidekke:
”Tio år av politiska reformer har inte ökat byggandet”

Repliker

Lars Bjurström, ordförande Vänsterpartiet Gotland:
”Reformerna har gynnat fastighetsföretagen”

Slutreplik från Veidekke:
”Sverige saknar bostadsprogram för ekonomiskt svaga”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.