Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 17:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/reformisterna-ar-de-sanna-reaktionara/

Repliker

”Reformisterna är de sanna reaktionära”

REPLIK DN Debatt 4/2. När den nya S-märkta föreningen Reformisterna nu bildas görs det under helt fel namn. För det är länge sedan vi såg något mer reaktionärt än deras politiska program, skriver Niels Paarup-Petersen, riksdagsledamot för Centerpartiet.

Rätta artikel

En av den europeiska politikens mest omvälvande skeenden var den franska revolutionen och de nya idéer om frihet och jämlikhet som följde. Det var därifrån den moderna liberala demokratin växte fram. 

Men alla var inte för de nya liberala idéerna. Vissa ville bevara de privilegier som samhällets makthavare hade tillskansat sig. För dessa skapades ett helt nytt ord – réactionnaire. Eller på svenska, reaktionärer. 

När socialdemokraterna i nya ”Reformisterna” nu etablerar en motrörelse mot Januariavtalet är det under helt fel namn. För det är länge sedan vi sett något mer reaktionärt än Reformisternas politiska program. 

För vad är det egentligen de vill dessa självbenämnda reformister? 

Jo, först och främst vill Reformisterna återgå till en politik från en tid då makten i det svenska samhället låg hos de S-märkta organisationerna. 

Genom årtionden har dessa organisationer i och nära den socialdemokratiska rörelsen skapat en situation i Sverige där vägarna till ett första jobb och ett första boende har blivit allt längre.

En situation där inte ens socialdemokratiska statsråd kan få en bostad i Stockholm utan att använda sina kontakter i rörelsen. För bostadskön är i det närmaste evig och bostadsbyggandet för litet.

En situation där det i storstädernas förorter och utsatta områden har skapats ett utanförskap där människor inte ser en framtid. Det för att de inte lever upp till kraven som socialdemokratin och dess vänner har ställt upp och därför inte kommer in på arbetsmarknaden. 

En situation där människor på landsbygden ser sin frihet och sina möjligheter begränsade gång på gång medan det offentliga Sverige kryper in bakom storstädernas murar i centralismens heliga namn.

Det är detta Sverige måste förändra. Och på detta har Reformisterna inte ett enda relevant svar. Och än värre – de ställer knappt ens de relevanta frågorna. 

En modern reformpolitik måste bygga på lösningar på dagens verkliga utmaningar. Och Sveriges största utmaningar i dag är att att skapa en hållbar politik i en global och digitaliserat vardag. 

Men Reformisterna lyfter inga svar på hur Sverige ska agera kring den globala rörligheten av kapital, idéer och människor eller digitaliseringens och automatiseringens effekter på arbetslivet. Reformisterna tittar inte framåt. De tittar bakåt. De missar revolutionen som sker framför deras ögon. 

Reformisterna drömmer om en nationalstat som står ensam och stark och bestämmer fullt och helt över sina medborgare och sin ekonomi. Beklagar Kallifatides et al. Så ser verkligheten inte ut.

Centerpartiet har genom Januariavtalet gett S en historisk chans till politisk idéutveckling. Reaktionärerna i Reformisterna har valt att kasta bort den. 

I stället för att öppna för de reformer Sverige behöver vill Reformisterna att Socialdemokratin ska fortsätta vänsterut. Rakt in i armarna på det Vänsterparti som Reformisternas förekommer att ha kopierat sina ståndpunkter ifrån. 

För Sveriges skull kan man hoppas att den socialdemokratiska ledningen är klokare. 

Vill man gå tillbaka till en tid där partiboken gav förtur och budgeten gav underskott och finanskris – ja då är det helt rätt att stödja de reaktionära Reformisterna. 

Vill man på riktigt reformera Sverige och öppna upp arbetsmarknaden och bostadsmarknaden samt bygga ett hållbart och rikt Sverige för en ny tid – då är det Centerpartiet och de reformer vi nu påbörjar man ska stödja. Och ännu hellre bidra med idéer till.

För framtiden tillhör den gröna liberalismen, inte den röda socialismen.