Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Regeringen genomför reform efter reform”

SLUTREPLIK. Regeringen sitter inte och väntar med att förbättra transvården eller den administrativa hanteringen av personer som bytt juridiskt kön, tvärtom, skriver kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

I början av Prideveckan skrev jag tillsammans med Morgan Johansson (S) och Gabriel Wikström (S) på DN Debatt om att regeringen under 2017 avser lägga en proposition till riksdagen om att inkludera transpersoner i brottet hets mot folkgrupp och hatbrottslagstiftningen i övrigt, så att transpersoner äntligen får ett fullgott skydd i lagen. Vi skrev även om det kommande lagförslaget för att de som steriliserats i samband med ändrad könstillhörighet ska kunna ansöka om ersättning från staten. Dessutom annonserade vi att en bred utredning ska tillsättas för att skapa en helhetsbild av vilka problem som återstår för transpersoner och hur de kan åtgärdas. En sådan har aldrig tidigare genomförts. RFSL svarade i en replik och menade att transpersoners rättigheter och förbättrade situation inte kan vänta. Vi kan inte annat än att hålla med.

Att inkludera transpersoner i brottet hets mot folkgrupp är en efterlängtad reform för att skydda den utsatta gruppen transpersoner. Det är glädjande att det finns en bred majoritet i riksdagen för denna reform. Transpersoner som så ofta utsätts för hat, kommer nu för första gången ha ett heltäckande skydd, mot diskriminering, mot hatbrott och mot hets. Det är en viktig milstolpe.

Vi vet att ytterligare reformer för transpersoners rättigheter återstår och är efterlängtade. RFSL skriver i sin replik om könstillhörighetslagen och det betänkande som kom i början av 2015. Beredning av detta pågår inom regeringskansliet. Men det innebär inte att regeringen sitter och väntar med att förbättra transvården eller den administrativa hanteringen av personer som bytt juridiskt kön, tvärtom:

Socialstyrelsen har på uppdrag av regeringen tagit fram ett kunskapsstöd för vård av vuxna med könsdysfori respektive ett kunskapsstöd för vård av barn och ungdomar med könsdysfori. Dessa kunskapsstöd kompletteras av informationsmaterial till vårdsökande respektive till hälso- och sjukvårdspersonal inom bland annat primärvård. Syftet med informationsmaterialet är bland annat att det ska bidra till bättre förståelse för tillståndet könsdysfori och därmed bättre bemötande av patienten.

Skatteverket fick 2016 i uppdrag att utifrån gällande lagstiftning och den rättspraxis som utvecklats redogöra för hanteringen av ärenden om ändrad könstillhörighet i folkbokföringen. Uppdraget har bland annat resulterat i nya rutiner hos Skatteverket från den 1 juni 2016. Dessa innebär i korthet att det nya namnet och personnumret för den som ändrat könstillhörighet även kommer att visas för dennes barn och föräldrar. Skatteverket tar även initiativ för en ändring av formuläret för personbevis. Det könsneutrala begreppet ”förälder” kommer att ersätta ”far” och ”mor” i personbevis för barn under 18 år.

Hbtq-perspektivet är dessutom inkluderat i regeringens Kommission för jämlik hälsa, i vår förstärkning av elevhälsovården med 200 miljoner årligen samt i regeringens överenskommelse med SKL inom området psykisk hälsa.

Årets Pridevecka i Stockholm är nu avslutad. Regeringen är förvissad om att jämlikhet för hbtq-personer uppnås av att modiga aktivister och civilsamhällesorganisationer lyfter sina perspektiv, samtidigt som regeringen genomför reform efter reform. Det är precis det vi gör. Nu fortsätter arbetet för lika rättigheter och möjligheter för hbtq-personer.

DN Debatt. 25 juli 2016

Debattartikeln
Alice Bah Kuhnke (MP), Morgan Johansson (S) och Gabriel Wikström (S):
”Nu stärker vi rättigheterna för Sveriges transpersoner” 

Repliker
Alice Bah Kuhnke (MP):
”Regeringen genomför reform efter reform” 
Frida Sandegård, förbundsordförande RFSL:
”Transpersoners hälsa kan inte vänta längre” 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.