Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Regeringen Löfven har slösat bort högkonjunkturen”

REPLIK DN Debatt 16/4. Polistätheten har minskat, vårdköerna fördubblats, färre elever är behöriga till gymnasiet och integrationsproblemen har växt. Det går att lösa problemen, men det kräver en annan politik, av en annan regering, skriver Elisabeth Svantesson (M), Emil Källström (C), Mats Persson (L) och Jakob Forssmed (KD).

Regeringen har lagt sin sista budget. När det nu är dags att göra bokslut över regeringen Löfven står det klart att den starka högkonjunktur Sverige haft de senaste åren är bortslösad. 

Regeringen har höjt skatterna med totalt 60 miljarder kronor och ökat utgifterna med 100 miljarder kronor. Samtidigt har polistätheten minskat, vårdköerna fördubblats, färre elever är behöriga till gymnasiet och integrationsproblemen har växt.

Regeringsföreträdarna och Vänsterpartiet skriver att man fört en politik för ökad trygghet och jämlikhet i hela landet. Men sanningen är att otryggheten ökar och när det gäller jämlikhet så har inkomstklyftorna ökat med den vänsterstödda regeringen.

Det grova våldet är på rekordnivåer – dödskjutningar har nästan blivit en del av vår vardag, sexualbrotten ökar samtidigt som gängkriminaliteten breder ut. Situationen förvärras av att polistätheten är den lägsta på tio år. Av regeringens utgiftsökningar på 100 miljarder kronor har bara 3 procent gått till lag och ordning.

Stefan Löfven lovade att alla cancerpatienter skulle få behandling inom fyra veckor. I dag vet vi vad det löftet var värt – inte ens hälften av alla cancerpatienter får vård i tid. Samtidigt får barn och ungdomar med ångest och depression vänta månad efter månad för att komma i kontakt med psykiatrin. Och vårdköerna har överlag fördubblats. Det är ett stort misslyckande för en regering som säger sig prioritera välfärden.

Socialdemokraternas viktigaste vallöfte inför förra valet var att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Då låg Sverige på tolfte plats i EU – nu har vi halkat ner till plats 17, trots den starka konjunkturen. I dag finns 130 stadsdelar där mindre än hälften av de vuxna arbetar – regeringen har varit synnerligen passiv och inte genomfört de reformer som krävs för att sänka trösklar in till jobb särskilt för utrikes födda med låg utbildning. För dem som är nya i Sverige har den svenska modellen inte alls levererat.

Det går att lösa problemen. Men det kräver en annan politik, av en annan regering. För oss i alliansen är prioriteringarna tydliga. Får vi bilda en ny alliansregering efter valet i september så kommer vi att ta tag i Sveriges stora samhällsproblem.

· Det handlar om att se till att poliserna får bättre möjligheter att göra sitt jobb. Och för att fler ska vilja stanna kvar och för att fler ska välja att söka sig till yrket behöver lönerna höjas.

· Alliansregeringen ökade resurserna till välfärden med 100 miljarder kronor och genomförde viktiga satsningar för att korta vårdköerna. Det fungerade. Vi vill göra det igen. Vi tänker återinföra kömiljarden och kapa vårdköerna.

· För att underlätta inträdet på arbetsmarknaden är vi överens om inträdesjobb – en ny form av lärlingsanställning där man lär sig jobbet på jobbet. Och alliansen kommer att fortsätta genomföra reformer så att det lönar sig bättre att arbeta än att uppbära bidrag och ersättningar.

Nästa mandatperiod kommer konjunkturen att vända ner. Att ingen finansminister sedan 70-talet sparat mindre i högkonjunktur än den nuvarande underlättar inte för nästa regering. Men en regering som klarar av att prioritera och fatta tuffa beslut kan vända utvecklingen. Den regeringen består av alliansen.

DN Debatt.16 april 2018

Debattartikel

Magdalena Andersson (S), Per Bolund (MP) och Ulla Andersson (V):
”Vårens budget innehåller reformer för 2,6 miljarder”

Repliker

Företrädare för Jusek och Saco-S:
”Enögd satsning på polisen i vårbudgeten”

Företrädare för alliansen:
”Regeringen Löfven har slösat bort högkonjunkturen”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.