Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Regeringen måste agera nu”

REPLIK. Nu får det vara nog. Ytterligare en undersökning som visar på underbemanning och akut personalflykt, nu inom cancervården, som Cancerfonden presenterar (DN Debatt 14/3). Det är kraftigt underkännande av den hittills genomförda regeringspolitiken, skriver Cecilia Widegren (M).

Det duger inte att passivt stå och titta på från regeringens sida. Ansvarig sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) måste agera, nu.

Vården ska vara trygg för alla patienter. 1 av 3 kommer att drabbas av cancer. Har du drabbats av cancer ska du inte också behöva vara orolig för att vänta i långa vårdköer. Så ska inte vården se ut i Sverige. Det är inte värdigt.

Patientsäkerheten måste sättas allra främst. En statlig utredning, ”Träning ger färdighet” visar på hur ytterligare uppemot 500 människors liv årligen kan räddas, till exempel om den avancerade cancervården koncentreras.

Socialstyrelsens nya rapport Öppna jämförelser för 2016 visar bland annat att det konsekvent är stora skillnader i väntetider och kvalitet mellan olika landsting/regioner. Det är inte rimligt att en kvinna som är sjuk i lungcancer får vänta mer än dubbelt så länge på sin behandling i Västmanland jämfört med motsvarande lungcancersjuka man i Dalarna. Men så ser verkligheten ut idag. Det visar nu även Cancerfondens färska delrapport. Detta är inte trygg och patientsäker vård.

Cancerfondens budskap om behovet av starkare nationell styrning och nationellt ledarskap inom cancervården är tydligt. Moderaterna har sedan länge därför lagt konkreta förslag i riksdagen, att uppgradera och samla en ny nationell cancerstrategi 2.0, för patientens bästa.

Det finns nämligen inte någon långsiktig uppdaterad plan som nuvarande regering arbetar utefter. I stället gör regeringen panikartade utspel när trycket i debatten blir för stort. Detta är inte seriöst. Moderaterna har lagt fram bland annat följande förslag som det i riksdagen ska fattas beslut om under våren. Det är dags för socialdemokraterna att ta ställning till konkreta förbättringsförslag för patienten:

  1. Stärk patientsäkerheten bland annat genom att utveckla patienternas rättigheter att ha en fast vårdkontakt inom cancervården. Förstärk därtill primärvården och den nära vårdens möjligheter att stödja och hjälpa patienter med kronisk cancer i alla delar av cancervården.
  2. Förstärk patientlagen i syfte att stärka patienternas trygghet och inflytande över sin vård genom att få rätt att fritt välja slutenvård inom cancervården.
  3. Ta fram och genomför en samlad ny uppgraderad nationell cancerstrategi som bland annat ska innehålla konkreta förslag på hur avancerade högspecialiserade cancervården ska koncentreras för patientens bästa. Det handlar om att rädda fler liv. Vi satsar 650 miljoner kronor per år på en utvecklad prestationsbunden vårdgaranti i syfte att korta väntetiderna i cancervården, varav 50 miljoner specifikt avser koncentration av avancerad cancervård.

Detta är förslag som regeringen kan genomföra nu om bara den politiska viljan att ta ett samlat nationellt ledarskap inom hälso- och sjukvården finns. Vi är öppna för och beredda att konstruktivt medverka till att dessa förslag blir verklighet för en tryggare cancervård för alla patienter. Ingen ska behöva dö av cancer i vårdkö.

DN Debatt. 14 mars 2017

Debattartikel

Företrädare för Cancerfonden:
”Landstingen klarar inte cancervårdens utmaningar”

Repliker

Cecilia Widegren (M), riksdagsledamot Skaraborg, socialpolitisk talesperson:
”Regeringen måste agera nu”

Anna-Lena Sörenson (S), vice ordförande i riksdagens socialutskott:
”Landstingens behöver stöd och samordning” 


Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.