Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Regeringen sviker svensk film”

REPLIK. Svaren på stora och viktiga frågor lyser helt med sin frånvaro i regeringens förslag till ny filmpolitik (DN Debatt 10/3), skriver fyra företrädare för alliansen.

Den illegala nedladdningen, som kostar svensk film 800 miljoner kronor årligen, nämns inte över huvud taget. Hur vi lär unga ett kritiskt förhållningssätt till bilden berör inte regeringen. Branschen som helhet drabbas av höjd biomoms, höjda arbetsgivaravgiften för unga och höjda inkomstskatter. Löftet om mer pengar till svensk film blev det motsatta.

Regeringens agerande i filmpolitiken har genomgående präglats av oskicklighet. Den första gången kulturminister Alice Bah Kuhnke uttalade sig i filmfrågan var i en artikel på DN Debatt (8/5 2015). Där slog hon fast att dagens modell med filmavtal skulle brytas upp och ersättas med en statlig filmpolitik. Regeringen, med ett historiskt svagt parlamentariskt stöd, valde att bryta upp en modell som tjänat svensk film under 50 år. Detta skedde utan en tanke på konsekvenser eller alternativ. Beskedet utlovades redan förra året men först nu får vi veta vad kulturministern vill med filmen. Tyvärr ett ganska tomt besked.

Den rödgröna regeringens huvudnummer i den nya filmpolitiken är skapandet av tre branschråd. Någon beslutsmakt ska dock inte råden ha utan får istället formen av tyckargrupper utsedda av Svenska Filminstitutet.

Svensk film är en viktig konstart men också en kreativ näring som skapar många arbetstillfällen. Den och svenska skådespelare är starka varumärken som bidrar till en positiv bild av Sverige. De senaste åren har bredden bland svenska filmskapare avseende kön, ålder och etnisk bakgrund glädjande nog förbättras. Alliansregeringens riktade stöd till kvinnliga filmare och Stockholms Filmfestivals stipendium om 5 miljoner kronor till kvinnliga filmare har bidragit till att tre av de senaste fem årens guldbaggar för bästa film tillfallit kvinnliga regissörer. Ännu återstår dock mycket att göra också på jämställdhetens område.

Den kraftigt höjda biomomsen riskerar att allvarligt skada förutsättningarna för svensk filmproduktion och möjligheterna att visa film i hela landet. Mindre biografer utanför storstäderna kämpar redan i dag för sin överlevnad och många hotas nu av nedläggning. Att kulturministern har fått för sig att den otillräckliga kompensationen på 25 miljoner kronor dessutom ska räcka till att starta nya biografer visar på regeringens bristande kunskaper om branschens förutsättningar.

Nu behövs ett helhetsgrepp om filmpolitiken. Regeringens politik förändrar i grunden de organisatoriska förutsättningarna för svensk film. Detta sker utan att regeringen förmår att ge svar på de stora och viktiga filmpolitiska frågorna. Vi i alliansen vill bland annat se förslag på breddad finansiering, organisationsförändringar, insatser mot illegal nedladdning och åtgärder för barn och unga. Svensk film är värd en regering som tar ansvar, ger svar och som inte sviker.

DN Debatt. 10 mars 2016

Debattartikel

Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister (MP) och Gunilla Carlsson, vice ordförande i kulturutskottet (S):
”Tre råd ska ge branschen möjlighet påverka filmstöd”

Repliker

Cecilia Magnusson (M), filmpolitisk talesperson; Per Lodenius (C), ledamot kulturutskottet; Bengt Eliasson (L), ledamot kulturutskottet och Roland Utbult (KD), ledamot kulturutskottet:
”Regeringen sviker svensk film”

Slutreplik från Alice Bah Kuhnke och Gunilla Carlsson:
”Bäst för kulturen när politiken håller sig på armslängds avstånd” 

 

Relaterade nyhetsartiklar

Utredning föreslår nytt filmstöd. Bredare filmutbud och flera ställen att se film på, det vill Film Stockholm se i framtiden. Ett nytt lokalt filmstöd är en av flera åtgärder som föreslås i en färsk utredning.
Besvikelse efter besked om pengar till filmen.  Den nya skattefinansierade filmpolitiken blir inte det ekonomiska lyft för svensk film som branschen hoppats på. Kritiken var hård när regeringen presenterade sin budget.
Filmstödet når jämställdhetsmål.  För första gången har filmavtalets mål om jämställd fördelning av stödpengar uppnåtts.  Läs fler artiklar på DN Debatt

   Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
   Kommentera artikeln
   I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.