Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Regeringen tar barns åsikter på allvar”

Arbetet med rekommendationerna från FN:s barnrättskommitté har redan inletts, skriver barnminister Åsa Regnér (S).

Barn och unga är inte bara framtiden, de är nu. Regeringen lägger stor vikt vid att utforma politiken med barns bästa i fokus. Vi vill stärka barns rättsliga status. Målet är att Sverige ska vara ett av de allra bästa länderna att växa upp i. För alla barn – flickor och pojkar och oavsett förutsättningar eller var man bor i landet.

Sverige är på många sätt redan ett föregångsland när det gäller barns rättigheter, men vi kan bli bättre. Därför välkomnar regeringen att få ta del av rekommendationerna från FN:s barnrättskommitté. Det finns fortfarande många barn som far illa i Sverige, tjejer och killar som inte får göra sin röst hörd, som inte ges möjlighet att påverka beslut som rör deras egna liv.

För att stärka barns rättigheter fortsätter regeringen arbetet med att göra barnkonventionen till lag, ett arbete med många utmaningar. I detta arbete vill och behöver regeringen ha ett nära samarbete med myndigheter, kommuner och civilsamhällets organisationer.

En fråga som lyfts av kommittén är hur rasism och intolerans påverkar barns trygghet. För att motverka rasismen krävs tydliga insatser inte minst i skolans värld. Därför har regeringen bland annat gett Forum för levande historia i uppdrag att genomföra utbildningsinsatsen, "Detta behöver vi förstå", för att utbilda om Förintelsen och skapa förståelse. Samtidigt är kampen mot rasism och intolerans ett arbete för hela samhället och alla vuxna. Vi behöver stärka kunskapen om barns rättigheter, inklusive rätten att inte bli diskriminerad, och inte heller diskriminera någon annan.

Barnkonventionens krav om att alla barn ska kunna göra sin röst hörd måste bli tydligt för alla som jobbar med beslut som rör barn. Det räcker inte med att tänka på vad som är bäst för barnen, vi måste också fråga dem själva. Barn är experter på sin egen vardag och ska lyssnas till. Barn måste också få bättre tillgång till information som de kan ta till sig: Det kräver nya former och inte minst att informationen finns på platser där barn är och vid tider som passar dem. Det ställer stora krav på alla.

Regeringen tar barns åsikter på allvar, därför kommer jag i mitt fortsatta arbete att se över möjligheterna till en referensgrupp bestående av barn för att kunna ha en dialog med barn och unga inför en del av de beslut vi kommer att fatta i regeringen. Här kommer jag att ta hjälp av Barnombudsmannen.

Arbetet med rekommendationerna från FN:s barnrättskommitté har redan inletts. Det är ett arbete som kommer att beröra stora delar av Regeringskansliet, våra myndigheter och Sveriges kommuner och landsting. Vi vuxna har alla ett ansvar. Jag kommer även inom kort att bjuda in barnrättsorganisationer till samtal om hur vi tillsammans ska bidra till att sprida rekommendationerna till alla som är berörda liksom hur vi tillsammans kan bidra till att göra barns rättigheter till verklighet för alla barn.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.