Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 19:20 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/reglera-e-cigaretter-pa-ratt-satt/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Reglera e-cigaretter på rätt sätt”

På DN Debatt (6/1) argumenterar skribenterna för en rad regleringar av e-cigaretter. Det tycker vi är bra. Försäljning, marknadsföring och innehåll i e-cigaretter måste styras upp ordentligt. Men det måste göras utifrån sakliga grunder och utan de godtyckliga skrämselargument som skribenterna använder, skriver Ubbe Strihagen, vd för Vapoteket AB.

I Sverige har förvaltningsrätten slagit fast att e-cigaretter med nikotin ska klassas som läkemedel, men domen har överklagats och än säljs produkterna öppet i vanliga butiker. I avvaktan på förtydligande finns nästan inga regleringar alls kring försäljning och reklam. Det är ohållbart.

Självklart ska försäljningen av e-cigaretter regleras, liksom tillverkningen och villkoren för reklam och marknadsföring. Men det måste göras på rätt sätt och utifrån rätt utgångspunkter.

Skribenterna framför att ”forskning tyder på att e-cigaretter riskerar hälsan". Enligt vår mening är det precis tvärtom, att e-cigaretter kan förbättra folkhälsan om de hjälper fler att sluta med tobaksrökning. Självklart är det allra bäst om man inte röker alls, precis som att det är bäst för miljön om ingen skulle köra bil. Men e-cigaretter är för rökare det elbilar är för miljön: ett smartare och mindre skadligt alternativ.

Skribenterna påstår också lite svepande att e-cigaretter ”utgör med största sannolikhet en inkörsport till vanliga cigaretter och andra droger. Detta är fel. Flera internationella studier visar att de som använder e-cigaretter gör det för att kunna sluta röka. Andelen som börjar röka med hjälp av e-cigaretter är så liten att den inte ens går att mäta. Så: e-cigaretter hjälper människor att sluta, inte börja, röka.

Men på andra områden håller jag med skribenterna om att marknaden måste regleras. E-cigaretter är inte ett läkemedel, utan ett hälsosammare alternativ till rökning – och borde därmed regleras därefter. I praktiken betyder det ett förbud mot försäljning till ungdomar under 18 år.

Parallellt bör man införa tydliga krav på reglering av innehåll och kvalitet i de produkter som saluförs. Dessutom behövs tydliga och klara villkor för beskattning av e-cigaretter, vilket skulle ge nya skatteintäkter och legalisera den seriösa delen av denna unga marknad.

Den här typen av regleringar skulle medföra flera fördelar. En är att dagens okontrollerade försäljning till ungdomar skulle begränsas och bli straffbar. En annan är att den omfattande handeln med helt okontrollerade produkter, främst från Kina, skulle styras upp. Sist, men inte minst, skapas likvärdiga villkor att verka på den svenska marknaden för alla seriösa aktörer. Gör vi det finns det enorma vinster att hämta för alla.

DN Debatt.6 januari 2016

Debattartikel
Marcus Nilsson, Smart ungdom och Helen Stjerna, Non smoking generation:
”Skydda barn och unga mot riskerna med e-cigaretterna” 

Repliker
Ubbe Strihagen, vd för Vapoteket AB:
”Reglera e-cigaretter på rätt sätt” 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.