Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-14 00:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/resultatstyrning-behover-inte-ha-koppling-till-npm/

Repliker

”Resultatstyrning behöver inte ha koppling till NPM”

SLUTREPLIK DN DEBATT 8/11. Ett gott exempel är de nationella kvalitetsregister som läggs till grund för en evidensbaserad vård och omsorg, skriver Claes Sandgren.

Rätta artikel

Jag välkomnar att de fyra skribenterna stämmer in i min kritik av New Public Management (NPM) och delar min uppfattning att ”det finns verksamhet som inte lämpar sig för mätningar, självklart”. Det är också bra att de inte försvarar Bornemarks missuppfattningar av den artikel hon åberopar.

Men de tar inte avstånd från hennes negativa syn på värdet av en evidensbaserad verksamhet med dess fokus på god medelsanvändning, lärande, transparens med mera. En sådan verksamhet är en form av styrning som kan och bör bedrivas med förankring i professionernas värderingar och erfarenheter. 

Ett gott exempel är de nationella kvalitetsregister som läggs till grund för en evidensbaserad vård och omsorg. De är därmed exempel på en god resultatstyrning av offentlig verksamhet utan koppling till NPM.

Ett annat, närmast övertydligt exempel på värdet av evidens, som inte heller ska smittas ned av NPM:s brister, gäller mätningen av jordens uppvärmning. Denna mätning är oundgänglig som en grund för de evidensbaserade åtgärder som måste vidtas.