Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Risk att förslagen skapar en ny underklass”

REPLIK. Socialdemokraterna och LO slår nu in på en ny väg i synen på människors rätt att arbeta i Sverige. Deras förslag på DN Debatt (14/2) riskerar att leda till att en ny underklass växer fram samtidigt som svenska företag inte kan växa. Det är dåligt för Sverige, skriver Fredrik Malm (L) och Mats Persson (L).

Vi ser just nu många fall där människor som har kommit till Sverige och arbetar här tvingas lämna vårt land på grund av krångliga eller oförståeliga regler. Ett av de mest uppmärksammade är Syed Latif, som utvisades för att han fick jobb via en annons på Linkedin. Med Syed är inte ensam. I går tog vi del av Khaled Medhat Atta som bott i Sverige i åtta år och arbetar på Volvo. Han ska nu utvisas på grund av en försäkringsmiss hos en tidigare arbetsgivare.

I stället för att göra något åt dessa fall väljer Socialdemokraterna och LO att begränsa rätten att komma till Sverige och arbeta. Med stöd av Sverigedemokraterna kommer man under våren att rösta igenom en ny lag kring "lex Laval", som försvårar för utländskt arbetskraft att vara verksamma i Sverige. Effekten kommer att bli tydlig inte minst i byggbranschen. Det kommer att innebära att bostadsbristen förvärras och att byggkostnaderna blir allt högre. På DN Debatt (14/2) presenterar man ytterligare förslag för att begränsa människors möjlighet att komma till Sverige att arbeta.

Den största utmaningen på dagens arbetsmarknad handlar om att så många unga och nyanlända invandrare stängs ute. Utmaningen har blivit större efter Sveriges stora flyktingmottagande de senaste åren. En stor andel av dem som flytt hit har en mycket låg utbildning. Vi ser framväxten av en ny underklass, med långvarigt, passivt bidragsberoende.
Sverige har idag i praktiken bland de högsta ingångslönerna i hela EU och vi har den lägsta lönespridningen i hela OECD. Detta skapar höga trösklar in på den svenska arbetsmarknaden för de med liten arbetslivserfarenhet eller utan utbildning. För att denna grupp ska komma in på svensk arbetsmarknad behövs det fler enkla jobb.

Liberalerna vill öppna upp arbetsmarknaden. Vi vill se en ny anställningsform för unga och nyanlända, Startjobb. Anställningsformen innebär en ingångslön på mellan 14.000 till 16.000 kronor i månaden och avskaffade arbetsgivaravgifter. Liberalerna vill att Arbetsförmedlingen reformeras i grunden så att insatserna riktas till de som står längst ifrån arbetsmarknaden. Lagen om anställningsskydd måste reformeras. Framgångsrika skatteavdrag, som RUT-avdraget, ska utvecklas.

Men Socialdemokraterna och LO motarbetar varje initiativ för att öppna upp arbetsmarknaden. I avtalsrörelsen säger LO konsekvent nej till lägre ingångslöner trots att Konjunkturinstitutet, EU-kommissionen, OECD, IMF och Finanspolitiska rådet alla har kritiserat de höga ingångslönerna i Sverige.

Svensk ekonomi befinner sig i högkonjunktur och arbetsgivare har svårt att få tag i arbetskraft. Men samtidigt blir vår arbetsmarknad alltmer tudelad. En ny arbetslöshet växer fram där unga och nyanlända inte kommer in på den svenska arbetsmarknaden. Sverige behöver både fler som vill komma till Sverige för att arbeta och fler enkla jobb. Tyvärr motsätter sig Socialdemokraterna och LO detta. Det riskerar att leda till att en ny underklass växer fram samtidigt som svenska företag inte kan växa. Det är dåligt för Sverige.

DN Debatt. 14 februari 2017

Debattartikel

Mikael Damberg, ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott och Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande i LO:
”Vi vill ha nya regler för arbetskraftsinvandring”

Repliker

Annie Lööf (C), partiledare och Johanna Jönsson (C), migrationspolitisk talesperson:
”S och LO har fel om arbetskraftsinvandringen”

Fredrik Malm (L), arbetsmarknadspolitisk talesperson och Mats Persson (L), ekonomisk-politisk talesperson:
”Risk att förslagen skapar en ny underklass”

Eva Nordmark, ordförande TCO:
”Öppenhet en grundsten för välståndet”

Elisabeth Svantesson (M), arbetsmarknadspolitisk talesperson:
”Bärplockare inte det stora problemet”

Ulf Lindberg, näringspolitisk chef och Fredrik Voltaire, näringspolitisk expert, Almega:
”Gör det i stället lättare att rekrytera från utlandet” 

Slutreplik från Mikael Damberg (S) och Karl-Petter Thorwaldsson, LO:
”Lagen ett problem för branscher med bristyrken”

 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.