Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-14 00:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/risk-att-patientjournaler-hamnar-i-oratta-hander/

Repliker

”Risk att patientjournaler hamnar i orätta händer”

SLUTREPLIK DN DEBATT 6/11. I de pågående upphandlingarna av system för vårdinformation måste ansvariga på nationell nivå se till att svenska folket, oavsett var de bor i dag eller imorgon, kan vara säkra på att deras patientjournaler inte hamnar i orätta händer, skriver Anders Lönnberg (S).

Rätta artikel

I vår debattartikel ville vi peka på att vi måste vara medvetna om vilken beroendeställning Sverige sätter sig i när vi upphandlar vårdinformationssystem för de kommande decennierna och även ta ansvar för konsekvenserna. Vi håller med om att konkurrens driver utvecklingen framåt och är viktigt, men i många länder är inte konkurrensen fri vilket skapar otillbörliga fördelar för leverantörer från de skyddade marknaderna. 

Det innebär att i praktiken kommer systemen bli mycket kostsamma att anpassa till våra krav. Det saknas i dag nationella krav på en gemensam infrastruktur där olika kvalitetsregister och journalsystem kan kommunicera med varandra och som är långsiktig lönsamt för svenska folket då det faktiskt är svenska skattebetalares pengar som ska användas.

Finns det ett nationellt ansvar när hela Sverige ska digitaliseras? Har våra politiker och bevakningsansvariga myndigheter ställt krav på vilken informationssäkerhet som ska gälla nationellt? Finns krav på svenskt medborgarskap på de som ska implementera dessa system hos de olika regioner/landsting? Finns centrala krav på lagring av information? 

Repliken på vår artikel vill göra gällande att det finns svensk ”beröringsskräck” på molntjänster, vilket är en oerhört oansvarig kommentar. Det är sunt att vara skeptisk mot molntjänster och det har bevisats många gånger att om man har information med krav på hög säkerhet ska det ställas höga krav på hur lagringen sker.

Hur flyttar man informationen från ett landsting till ett annat? Finns krav på att vårdinformationssystemen inte har bakdörrar och att andra länder där har möjlighet att nå svenska medborgares information? Finns verkligen krav på att svenska lagar och regler ska följas och har vårdinformationssystemet möjlighet till nationell anpassning för att tillgodose detta eller köper man så att säga ”grisen i säcken”?

Kostnaden för vårdinformationssystemet i Danmark är i dagsläget två-tre gånger högre än upphandlingskostnaden för att göra de nationella anpassningar som har krävts.

Repliken tar inte upp någonting gällande våra nordiska grannars erfarenheter. Varför kan vi inte lära av dem och därmed undvika att göra samma misstag? Kostnaden för vårdinformationssystemet i Danmark är i dagsläget två-tre gånger högre än upphandlingskostnaden för att göra de nationella anpassningar som har krävts. Hur säkerställer vi att det inte händer i Sverige där vi nu på flera ställen köpt samma system?

Vi förstår också av repliken på vår artikel att det är många företag som räknar med att det kommer finnas en marknad för både underleverantörer till leverantören av vårdinformationssystem, men även konsulter hos landsting/regioner när systemen ska införas. Jag förstår att ni gärna vill bli en utav dem, men det är väldigt kortsiktigt tänkt och endast ur konsultföretagens perspektiv. Jag förstår att det är många konsultföretag i dag som vill ha en del av kakan som denna marknad består av, men vem tar ansvar och blir ansvarig när det inte fungerar?

Att ifrågasätta att vi inte vet hur upphandling går till i praktiken är rent fel. Vi har alla erfarenhet från upphandling och därför blivit medvetna om dess svagheter. Vi vet precis hur det går till och det är därför vi ifrågasätter det på detta sätt. Att tro på, som replikförfattaren skriver, att ett regionalt upphandlat IT-stöd med automatik löser alla de problem som vi vill fokusera på nationell nivå, visar endast på en övertro på tekniken och en underskattning av informationssäkerhet.

Det vi vill att ansvariga på nationell nivå ska ifrågasätta och bevaka i samband med dessa pågående upphandlingar av nya vårdinformationssystem, är att svenska folket, oavsett var de bor i dag eller imorgon, kan vara säker på att deras patientjournaler inte hamnar i orätta händer.