Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 23:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/risk-att-symbolhandlingar-ersatter-verkliga-losningar/

Repliker

”Risk att symbolhandlingar ersätter verkliga lösningar”

SLUTREPLIK DN DEBATT 10/11. Symbolhandlingar i form av bland annat påkostade affischkampanjer riskerar att bidra till att det som verkligen kan och måste göras för att motverka våld i nära relationer inte blir genomfört, skriver fem debattörer.

Rätta artikel

Vår debattartikel var kritisk mot att flera fastighetsägare och kommuner uppmanar grannar att ringa på dörren för att stoppa våld i hemmet. Utifrån aktuell forskning och beprövade erfarenenheter är vår slutsats att det inte bara är fel utan även farligt med denna typ av uppmaningar vid våld i nära relationer.

Grundarna till projektet Huskurage hävdar i en replik att vi sprider myter när vi granskar deras projekt, ett projekt som vi alltså menar riskerar att ställa till mer problem än vad det kan göra nytta. De presenterar dock ingen evidens för detta utan kritiken bygger i allt väsentligt på troende och tyckande, ett förhållande som är symptomatiskt för samhällsdebatten i stort där forskning och beprövad erfarenhet får allt mindre värde.

Det ska noteras att frågeställningen om hur allmänheten ska hjälpa den som är i nöd har aktualiserats under senare år genom diskussionen om behovet att inrätta en så kallad civilkuragelag. Den svenska lagstiftningen innehåller i dagsläget inga bestämmelser om skyldighet att hjälpa en person i nöd, till skillnad mot vad som gäller i ett antal andra länder i vår närhet. Det finns dock ett tillkännagivande till regeringen från i april i år om att utreda införandet av en sådan lag.

Vi tror därför att det bästa i dagsläget torde vara att avvakta vad ett sådant lagstiftningsärende kommer att innebära innan man sjösätter nya projekt av den typ som Huskurage innebär. Våra erfarenheter säger oss att det finns så många andra bra insatser som frivilliga redan i dagsläget kan göra inom rättsområdet utan att riskera att hamna i de problem som vi beskrev i vår debattartikel. Men då handlar det om att jobba inom ramen för mer traditionellt lokalt brottsförebyggande arbete och om att stödja och skydda de som drabbas av brott, allt för att öka säkerheten ute i våra kommuner.

Det allvarliga är att symbolhandlingar i form av påkostade affischkampanjer, tafsa-inte-armband, knacka-på-dörren-projekt och andra "quick fix-lösningar" riskerar att bidra till att det som verkligen kan (och måste) göras för att motverka våld i nära relationer, sexuella ofredanden etcetera inte blir genomfört.

Ämnen i den här artikeln:

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Henrik Belfrage, professor i kriminologi vid Linköpings universitet Eva Kornhall, advokat Magnus Lindgren, generalsekreterare Stiftelsen tryggare Sverige Christer Nyberg, fd kriminalkommissarie och studierektor vid Polishögskolan Jenny Westerstrand, ordförande Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt