Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Riskabelt kommunalisera arbetsmarknadsutbildningen”

REPLIK DN Debatt 27/9. Den föreslagna reformen av Arbetsförmedlingen kan leda till en enorm kommunalisering av arbetsmarknadsutbildningen. Där kommunerna bedriver vuxenutbildningen i egen regi eller genomför upphandlingar baserade på lägstapris. Med resultat att utbildningarna inte leder till jobb, skriver Fredric Skälstad, Almega Utbildningsföretagen.

Situationen på den svenska arbetsmarknaden är motsägelsefull. Fler än 300.000 personer saknar arbete, men företagen hittar inte personer att anställa. Vi har både hög arbetslöshet och brister i kompetensförsörjningen.

Här skulle arbetsmarknadsutbildningen kunna vara en bro. Med utbildningar som leder till jobb kan matchningsproblematiken överbryggas. Fler kan lämna utanförskap och passivitet samtidigt som välståndet i samhället ökar.

Vi på Almega Utbildningsföretagen håller med Anna Jähnke, Josefin Malmqvist, Oliver Rosengren och Lars Rådén om att auktoriserade utbildningsanordnare skulle höja arbetsmarknadsutbildningens kvalitet och effektivitet.

Utan tvivel finns också stor förbättringspotential hos Arbetsförmedlingen. Våra medlemsföretag upplever en enorm brist på lyhördhet. I kontakterna får man ofta intrycket av att vi ses som en motståndare i stället för en partner. Myndigheten upphandlar till lägstapris i stället för att se till utbildningskvalitet och vilka resultat anordnarna når.

Att samla ansvaret för vuxnas utbildning hos kommunerna kan därför vara en väg framåt. Men det är också viktigt att peka på de faror som lurar längs vägen.

Helsingborg, Solna, Sundbyberg och Växjö är kommuner som har – eller är på väg att införa – valfrihetssystem där individerna själva får välja mellan fristående och kommunala aktörer. Med en auktorisation eller certifiering får anordnaren en kvalitetsstämpel. Utbildningarna utvärderas efter de resultat som uppnås.

De tuffa inträdeskraven tillsammans med den tydliga resultatersättningen till utförarna blir en garant för att kommunmedborgarnas skattemedel användas på rätt sätt. Genom att arbeta så driver kommunerna utvecklingen i en riktning mot ständiga förbättringar.

Men de allra flesta kommuner tänker i dag inte på det sättet. De bedriver vuxenutbildningen i egen regi eller genomför komplicerade upphandlingar – ofta baserade på lägstapris. Risken är därför att den föreslagna reformen av Arbetsförmedlingen blir en enorm kommunalisering av arbetsmarknadsutbildningen.

En sådan – mycket omfattande – omläggning av arbetsmarknadspolitiken som Moderaterna föreslår måste därför kompletteras för att nå framgång: att all kommunal vuxenutbildning omfattas av obligatoriska valfrihetssystem (LOV).

Om valfrihetssystemen saknas rycks mattan bort under fötterna på några av Sveriges främsta utbildningsanordnare. Det handlar om innovativa företag som står för dagens och morgondagens lösningar. I stället för mer effektivitet och högre kvalitet kommer vi då bara att få likformighet. De största förlorarna blir alla studerande som går miste om utbildningar som faktiskt leder till jobb.

Arbetsmarknadspolitiken är ett av de områden som är i störst behov av förändringar. Vägen ut ur utanförskapet är för många att gå en utbildning – där kan kommuner och Arbetsförmedlingen tillsammans med utbildningsföretagen göra verklig skillnad. Vi på Utbildningsföretagen ser fram emot en fortsatt diskussion om nya innovativa lösningar på hur fler kan gå från arbetslöshet till arbete.

DN Debatt.27 september 2017

Debattartikel

Anna Jähnke (M), kommunalråd i Helsingborg; Josefin Malmqvist (M), kommunalråd i Sundbyberg; Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö och Lars Rådén (M), kommunalråd i Solna:
”Lägg ner Arbetsförmedlingen – ge kommunerna huvudansvar”

Repliker

Johan Berg, arbetsförmedlare:
”Kommunansvar och privatiseringar ingen lösning”

Fredric Skälstad, branschchef på Almega Utbildningsföretagen:
”Riskabelt kommunalisera arbetsmarknadsutbildningen”

Annika Sundén, analyschef, Arbetsförmedlingen:
”Risk för sämre resultat med kommunalt ansvar”

Therese Guovelin, förste vice ordförande LO och Adnan Habibija, arbetsmarknadspolitisk utredare LO:
”Fel om orsaken till matchningsproblemen”

Slutreplik från Anna Jähnke, Helsingborg; Josefin Malmqvist, Sundbyberg; Oliver Rosengren, Växjö och Lars Rådén, Solna:
”Kommunpolitiker med otillräckliga resultat blir utbytta”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.