Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Riskerna med låga realräntor kan inte trollas bort”

SLUTREPLIK. Vi tackar Sandro Scocco för repliken på vår debattartikel (DN Debatt 19/2) och konstaterar att hans text inte nämnvärt motsäger vår analys, skriver John Hassler och Per Krusell.

Scocco använder metaforen ”gratis pengar” i syfte att indikera det ”onaturliga” med en realränta runt noll. ”Gratis pengar” är dock inte en så bra metafor. En realränta på noll betyder att det kostar lika mycket att konsumera idag som i framtiden, inte att det är gratis.

Scocco har rätt i att realräntans långa fallande trend föregicks av flera decennier med stigande räntor. Det går att förstå denna utveckling genom att studera utbud och efterfrågan på sparande. Flera av de globala faktorer som ökat utbudet och minskat efterfrågan och därmed ligger bakom de nu låga räntorna kan mycket väl bli bestående. Den bästa prognosen är nog därför fortsatt låga räntor även om detta förstås inte är en hundraprocentigt säker prognos.

Vi har inte heller bortsett från skuldproblematiken. Tvärtom försökte vi vara tydliga med att ett av lågräntesamhällets problem är att tillgångspriser och skulder båda tenderar att bli höga. Möjligen menar Scocco att det finns ett omvänt orsakssamband, det vill säga att höga skulder leder till låga räntor. Vi kan inte utesluta en sådan mekanism men den kan knappast vara den huvudsakliga förklaringen till den långa fallande trenden i realräntan.

Scocco har också rätt i att en snabb och oväntad uppgång i inflationen skulle kunna minska värdet av i dag existerande skulder. Huruvida detta är en bra metod kan förstås diskuteras.

Vi vill dock påpeka att om dagens skuldberg skulle betas av kommer nya skulder med stor sannolikhet att byggas upp igen om de låga realräntorna består. De risker detta skapar kan inte trollas bort. Ett något högre inflationsmål är nog bra men påverkar knappast realräntorna på sikt.

I stället vi måste bygga samhällsinstitutioner som hanterar och fördelar lågräntesamhällets risker på ett bra sätt.

DN Debatt. 19 februari 2017

Debattartikel

John Hassler och Per Krusell, professorer vid Institutet för internationell ekonomi, Stockholms universitet:
”Klaga inte på minusräntan, ställ om till lågräntesamhälle”

Repliker

Sandro Scocco, chefsekonom Arena idé:
”Låga räntor bara ett nödvändigt ont”

Slutreplik från John Hassler och Per Krusell:
”Riskerna med låga realräntor kan inte trollas bort”

 

Läs fler artiklar på DN Debatt. 

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.