Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”S och LO har fel om arbetskraftsinvandringen”

REPLIK. Mikael Damberg och Karl-Petter Thorwaldsson skriver på DN Debatt (14/2) hur man vill begränsa arbetskraftsinvandringen. Deras förslag innebär ett hårt slag mot svensk ekonomi och mot välfärdens kärna, skriver Annie Lööf (C) och Johanna Jönsson (C).

En tydlig arbetslinje är det som bygger Sverige starkt. Det är aldrig en förlust för Sverige att människor jobbar här. Varje år gör arbetskraftsinvandringen Sverige tio miljarder kronor rikare. Den skatt arbetskraftsinvandrare betalar in används för att utveckla välfärden, stärka tryggheten och investera i infrastruktur i hela landet.

Sverige riskerar att klyvas. Trots en stark ekonomi halkar stora grupper efter. För att bryta tudelningen och möta den stora integrationsutmaningen behövs ett nytt ledarskap. En del i detta är att vi behöver fler enkla jobb. Centerpartiet har därför presenterat att vi vill se ett ingångsavdrag, där arbetsgivaravgiften slopas de första två åren för de första 16.000 kronorna av månadslönen. På så sätt koncentreras sänkningen till de grupper som behöver den mest. Enligt analysföretaget WSP skulle ingångsavdraget leda till över 60.000 nya jobb.

Vi behöver göra mer för att stärka företagsklimatet i Sverige. Därför vill Centerpartiet återställa rotavdraget, tredubbla rutavdraget, sänka kostnaderna för att anställa och göra det enklare att driva företag. Här står Socialdemokraterna utan lösningar. Istället väljer de att tillsammans med LO attackera den öppenhet som gör oss rika.

Varje dag bidrar arbetskraftsinvandrare till vårt välstånd – totalt blir vi tio miljarder kronor rikare varje år. Du möter dessa människor i din vardag. Tillsammans med de som redan är etablerade på arbetsmarknaden är de med i bygget av Sverige. Det handlar om it-tekniker, läkare och ingenjörer, men också bussförare, undersköterskor och kockar. Men bristen på rätt kompetens är fortfarande ett hinder på svensk arbetsmarknad. Var femte rekrytering misslyckas. Socialdemokraterna vill gå tillbaka till en tid då LO och Arbetsförmedlingen kunde stoppa arbetskraftsinvandring som de tyckte inte behövdes, utan hänsyn till företagens behov. Det kommer göra rekryteringarna ännu svårare.

Arbetskraftsinvandring betyder varken färre jobb eller lägre löner för de som redan är här. Sverige förlorar aldrig på att fler jobbar. Tvärtom – de företag som anställer invandrare växer snabbare och anställer också fler inrikes födda. Gör man arbetskraftsinvandring svårare kommer de jobben helt enkelt inte att tillsättas.

Det finns brister i dagens system. Många som har kommit hit, fått jobb och lärt sig svenska utvisas på grund av orimliga byråkratiska hinder. Men Damberg och Thorwaldsson beskriver inte framtidens lösningar utan föreslår en återgång till gårdagens problem. Vi behöver lösningar som utvecklar och inte avvecklar den svenska modellen:

  1. Gör det lättare att göra rätt. Människor har utvisats för att de fått jobb via Linkedin, för att de har 38 kronor för låg lön eller för att de pluggat svenska. De här orimliga utvisningarna måste stoppas genom mer flexibla system och möjlighet att åtgärda fel i efterhand.
  2. Snabbare handläggning. S beskriver problemet, men vad som krävs är konkreta lösningar. Många får aldrig möjlighet att bidra för att handläggningstiderna är för långa. Man måste snabbt kunna anställa rätt person. Vi vill se automatisk förlängning av arbetstillstånd för att flytta resurser till nya ansökningar och till granskning av de som är här.
  3. Låt arbetskraftsinvandrare byta jobb. Om man inte har samma arbetsgivare och yrke i två år får man inte stanna i Sverige. För oss är det viktiga att man jobbar, inte att man har samma jobb.
  4. Förenkla spårbyte. Asylsökande som får jobb har en chans att få stanna. Men regelverket är alldeles för snålt, vilket gör att människor som bidrar ändå utvisas. Vi vill att den som kan försörja sig själv till schysta villkor ska få stanna i Sverige.

Bra arbetskraftsinvandring bygger på öppenhet och på bra arbetsvillkor. Socialdemokraterna och LO:s politik är ett slag mot svensk ekonomi och mot välfärdens kärna. Det behövs ett nytt ledarskap som kan stå upp för den öppenhet som har byggt Sverige starkare och rikare.

DN Debatt. 14 februari 2017

Debattartikel

Mikael Damberg, ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott och Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande i LO:
”Vi vill ha nya regler för arbetskraftsinvandring”

Repliker

Annie Lööf (C), partiledare och Johanna Jönsson (C), migrationspolitisk talesperson:
”S och LO har fel om arbetskraftsinvandringen”

Fredrik Malm (L), arbetsmarknadspolitisk talesperson och Mats Persson (L), ekonomisk-politisk talesperson:
”Risk att förslagen skapar en ny underklass”

Eva Nordmark, ordförande TCO:
”Öppenhet en grundsten för välståndet”

Elisabeth Svantesson (M), arbetsmarknadspolitisk talesperson:
”Bärplockare inte det stora problemet”

Ulf Lindberg, näringspolitisk chef och Fredrik Voltaire, näringspolitisk expert, Almega:
”Gör det i stället lättare att rekrytera från utlandet” 

Slutreplik från Mikael Damberg (S) och Karl-Petter Thorwaldsson, LO:
”Lagen ett problem för branscher med bristyrken”

 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.