Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”S-studenters regeringsförsvar ger inte mer jämlikhet”

SLUTREPLIK DN Debatt 28/8. Vi lyfte i vår artikel fram att alliansen behöver en gemensam högskolepolitik och föreslog fyra områden att börja i. När S-studenter replikerar väljer de istället att försvara Socialdemokraternas och regeringens egen politik, skriver företrädare för alliansens studenförbund.

S-studenter vill lyfta jämlikhetsperspektivet i högre utbildning. Men den uppenbara frågan är: hur får vi mindre klasskillnader med den nuvarande ordningen? När S-studenter försvarar en politik som under lång tid urholkat kunskap och kvalitet är det tydligt att de för en politik som förstärker klasskillnader och inte utjämnar dem.

Att ständigt utöka antalet platser på högskolan utan att det finns tillräckliga medel för kvalitet kommer inte att hjälpa studenter från studieovana hem. Alla studenter, oavsett familjebakgrund, behöver bästa möjliga förutsättningar att genomgå en kvalitativ utbildning som leder till både kunskap, bildning, jobb och goda löner. Och om fler ska kunna göra klassresor behövs utbildningar som håller måttet.

I dag brister utbildningarna i kvalitet eftersom politiken istället prioriterar kvantitet. Socialdemokraterna vill att så många som möjligt ska antas och godkännas i högre utbildning. Det har slagit mot kvaliteten. Högskolan har byggts ut utan att det funnits tillräckliga medel för kvaliteten i de utbildningar som faktiskt bedrivs.

Urholkningen har fortsatt under S-regeringen. I somras släppte regeringen en promemoria med förslag om ”breddad rekrytering” som går ut på att fler studenter ska godkännas. Detta utan några som helst konkreta förslag för hur detta ska gå till. Regeringens politik väcker ramaskri inom akademin, inte minst bland de universitetslärare som undrar hur fler ska kunna godkännas utan ökade medel till kvaliteten. Utvecklingen bör oroa alla som vill se en jämlik och kvalitativ högskola.

S-studenter menar att vår artikel inte lyfter tillräckligt med förslag. Men när de själva har chansen att svara kommenterar de inte någon av alla de frågor vi lyfter inom internationaliseringen. I stället byter de fokus till studieavgifter för utomeuropeiska studenter. Vi förstår om det enda område där S-studenter har en politik för internationalisering är att försvara regeringens redan förda politik, men det är ändå beklagligt att S-studenter inte är mer framåtsträvande.

Vi noterar att S-studenter i veckan har applåderat regeringens förslag om att studiebidraget höjs med 300 kronor per månad. Men är det verkligen mer fickpengar som Sveriges studenter behöver mest? Vi vill att politiken ska se längre. Skattepengarna bör användas för att höja kvaliteten och göra högre utbildning mer betydelsefullt för alla studenter, även de som kommer från studieovana hem.

Utvecklingen mot urholkning av den högre utbildningen i Sverige behöver brytas. Vi kommer fortsätta att driva våra respektive partier framför oss i högskolepolitiken och beklagar att S-studenter tycks sakna ivern att göra detsamma inom socialdemokratin.

DN Debatt.28 augusti 2017

Debattartikel

Simon Palme, förbundsordförande Centerstudenter; Ina Djurestål, riksordförande Moderata studenter; Sabine Pettersson, riksordförande Liberala studenter och Anna Alkman, förbundsordförande Kristdemokratiska studentförbundet:
”Alliansen måste presentera en politik för högskolan”

Repliker

Nasra Ali & Frida Gunnarsson, S studentförbund:
”Alliansens politik har ökat utbildningsklyftorna”

Slutreplik från alliansens studentförbund:
”S-studenters regeringsförsvar ger inte mer jämlikhet”

Läs fler artiklar på DN Debatt

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.