Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Saco-S och Jusek förminskar polisens yrkesroll”

SLUTREPLIK DN DEBATT 1/3. Polisförbundet välkomnar att Jusek och Saco-S är positiva till vårt förslag om att anställa polisstödsassistenter. Vi vet också att detta inte räcker för att möta och mota brottsligheten, skriver Lena Nitz, Polisförbundet.

När kriminaliteten utvecklas måste också polisens arbete förändras. En ökad professionalisering sker inom alla yrken och även polisen behöver utvecklas för att kunna uppnå bättre resultat.

Därför måste polisutbildningen göras om till en högskoleutbildning som leder till examen. Det skulle medföra en fördjupad kunskap om hur brott bäst förebyggs, utreds och bekämpas och kommer att vara en viktig del av utvecklingen av det praktiska polisarbetet. Men bättre kunskap kan inte kompensera det faktum att Sverige i dag har akut polisbrist.

Polisutbildningen måste göras om till en högskoleutbildning som leder till examen.

Därför är vårt förslag om en polisstödsreform en viktig pusselbit för att använda dagens resurser effektivt. Enligt våra beräkningar skulle en anställning av 375 polisstödsassistenter frigöra tid motsvarande 750 poliser i yttre tjänst. Det är ett förslag som kan genomföras på kort tid och till en relativt sett låg kostnad. Det är helt enkelt en klok investering.

Samtidigt måste fler åtgärder sättas in för att utveckla Polismyndighetens förmåga att skapa trygghet i samhället. Då behövs både välutbildade poliser och civil specialistkunskap. Det är därför olyckligt att Jusek och Saco-S ser ett motsatsförhållande i detta. Den erfarenhet och kunskap som en polis har fått genom praktiskt polisarbete är ovärderlig för både det brottsförebyggande arbetet och utredningsverksamheten. En civil specialist i exempelvis systemvetenskap, juridik eller kriminologi har också ovärderliga kunskaper som bidrar till att utreda eller förhindra brott.

Att Jusek och Saco-S bedriver en linje som förminskar polisens yrkesroll leder till ett felaktigt revirtänkande. Att akademisk utbildning ska vara förbehållen de civila inom Polismyndigheten är inte bara omodernt. Motståndet mot att poliser ska få en högskoleexamen är också kontraproduktivt för hela verksamheten. Polisutbildningen måste anpassas efter den alltmer komplexa brottsligheten.

Vårt förslag på DN Debatt om en polisstödsreform är ett förslag i en större helhet där vi söker sätt att nyttja de begränsade resurserna optimalt. Varje timme vi kan frigöra så att poliser kan arbeta med kärnverksamheten, det vill säga att ingripa mot och förebygga brott, är en vinst.

I stället för att leta konflikter måste vi tillsammans hitta lösningar som gör att tryggheten i samhället ökar och polisens resultat förbättras. Det vinner poliser, civilanställda och hela samhället på.

 

DN Debatt.1 mars 2018

Debattartikel

Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet:
”375 assistenter kan ge en snabb polisförstärkning”

Repliker

Sofia Larsen, ordförande Jusek och Anna Owens, ordförande Saco-S vid avdelningarna inom Polisen:
”Fel av Polisförbundet att säga nej till akademisk kompetens”

Slutreplik från Lena Nitz:
”Saco-S och Jusek förminskar polisens yrkesroll”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.