Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Samarbete över blockgränserna bra för Sverige”

REPLIK. Trots att Anna Kinberg Batras artikel (DN Debatt 8/2) är en tydlig känga mot andra borgerliga partier så nämner hon inte synen på Sverigedemokraterna med ett ord. I stället görs stora ansträngningar att måla upp en krisartad ekonomi som svepskäl för att, som Annie Lööf uttryckt det, utlösa politiskt kaos i Sverige, skriver Mikael Damberg (S).

Anna Kinberg Batra, det var moderaternas politik som skapade ”klyftornas Sverige”. Ni ledde de borgerliga regeringar som efter åtta år lämnade högre arbetslöshet, framförallt bland unga och utrikes födda, fler utanförskapsområden och ett ökande behov av poliser som inte utbildades. Detta ledde till att ni förlorade valet 2014. Att sedan vilja återta makten med hjälp av ett rasistiskt parti i stället för ny politik, imponerar inte.

Moderaterna meddelade nyligen att de vill inlemma Sverigedemokraterna i det borgerliga maktsamarbetet för att Anna Kinberg Batra ska kunna bli statsminister. Det är dock varken Jan Björklund eller Annie Lööf beredda att medverka till. Trots att artikeln här på DN Debatt är en tydlig känga mot andra borgerliga partier så nämner inte moderatledaren synen på Sverigedemokraterna med ett ord. I stället görs stora ansträngningar att måla upp en krisartad ekonomi som svepskäl för att, som Annie Lööf uttryckt det, utlösa politiskt kaos i Sverige.

Sverigedemokraterna är ett parti som inte gör upp med den främlingsfientlighet och brottslighet dess företrädare gör sig skyldiga till i sällan skådad omfattning. Det var tidigare otänkbart för moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson att förhandla politik med en man som skrattar åt grovt kränkande judeskämt. Det var heller inte aktuellt för deras näringspolitiske talesperson att utveckla jobbförslag i samtal med en person som om koranen och svenska muslimer sagt att, ”- Följer man det som står i den jävla skitboken, rent ut sagt. Då har man ingen plats i mitt samhälle.” Detta har Kinberg Batra nu ändrat på.

Omsvängningen beror inte på att SD har förändrats, utan att moderaterna har gjort det. Men för att legitimera samarbete håller det inte att hänvisa till utvecklingen inom svensk ekonomi och sysselsättning.

I dag meddelade OECD att Sverige tillhör de snabbast växande ekonomierna bland världens rika länder. World Economic Forum listade nyligen andra områden där Sverige placerar sig i det absoluta toppskiktet. Forbes rankar svenskt företagsklimat som bäst i världen. Enligt WEF är vår konkurrenskraft sjätte starkast och jämställdhet fjärde bäst i världen. Vi är världens mest innovativa land efter Singapore.

Vi ser detta i den ekonomiska utvecklingen. 150.000 fler svenskar har fått ett jobb att gå till sedan valdagen och arbetslösheten sjunkit under sju procent. Sysselsättningsgraden är den högsta som Eurostat någonsin uppmätt. Svensk tillväxt stabiliseras nu på en god nivå bland de allra högsta i Europa. Tillväxten är bred och drivs av ökade privata investeringar - främst i bostadsbyggande - och konsumtion, både privat och offentlig.

Det finns dock fortsatt stora utmaningar med att pressa ner arbetslösheten, inte minst bland traditionellt svåra grupper. Men faktum är att det finns inga grupper på arbetsmarknaden där de borgerliga regeringarna uppvisade bättre resultat än den rödgröna gör.

Tittar vi på utvecklingen för utrikes födda så ökade arbetslösheten från 13 till 16 procent under moderaternas tid vid makten. Sedan valet har den sjunkit och hela 70 procent av den totala sysselsättningsökningen har tillkommit bland utrikes födda. Inom gruppen utomeuropeiskt födda med förgymnasial utbildning, som Kinberg Batra återkommande hänvisar till, steg arbetslösheten från 28 till 40 procent mellan 2006 och 2014. Enligt SCB:s senaste siffror från januari har denna negativa trend brutits och vi ser en viss minskning.

Regeringen har också fokus på det stora antal människor som befinner sig i etableringsuppdraget. Nästan tre av fyra är under 40 år och behöver främst utbildning, validering och matchningsinsatser. Den grupp som är äldre och saknar utbildning kommer också behöva fler enkla jobb. Regeringen skapar därför moderna beredskapsjobb, utvidgar extratjänsterna och RUT. Genom Tillväxtvärket satsar vi på fler matchningsaktörer samtidigt som anställningsstöden ses över.

Att negativa trender kunnat brytas ser vi även inom svensk tillverkningsindustri. För fyra år sedan deklarerade moderaterna i Davos att svensk industri var ”basically gone”. Men detta är och förblir en grundbult i ekonomin som bidrar med 77 procent av svensk export och en miljon jobb. Regeringen har tagit fram strategier och handlingsplaner för fler industrijobb och ökad export. Och vi ser ett trendbrott med ökade investeringar och fler företag som väljer att flytta hem produktion. Bara i går kom besked om 700 nya industrijobb i Torslanda.

Att i dagens läge återgå till en politik byggd på stora skattesänkningar skulle leda till en investeringsbroms för satsningar på bättre infrastruktur och fler bostäder. Att dra i investeringsbromsen för bättre utbildning och matchning skulle dessutom hämma svenska företags kompetensförsörjning.

Såväl industriföretag i bruksorter som startup-bolag i Stockholm skulle gynnas av mer samarbete över blockgränserna.

DN Debatt. 8 februari 2017

Debattartikel

Anna Kinberg Batra (M), partiledare:
”M vill att alliansen snarast lägger gemensam budget”

Repliker

Mikael Damberg (S), närings- och innovationsminister:
”Samarbete över blockgränserna bra för Sverige”

Slutreplik från Jessica Polfjärd (M), gruppledare i riksdagen
”Damberg förvränger våra besked” 

 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.