Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Samma gamla vanliga skattesänkarpolitik ”

REPLIK DN DEBATT 11/7. Det är glädjande att moderaterna också inser att social rörlighet är ett problem. Tyvärr saknar artikelförfattarna reella idéer om hur samhällsklyftorna kan överbryggas, skriver Raimo Pärssinen (S), ordförande för riksdagens arbetsmarknadsutskott.

I sin debattartikel menar riksdagsledamoten Niklas Wykman (M) och kommunalrådet Oliver Rosengren (M) att det är dags att hjälpa unga att frigöra sig från sina föräldrars utanförskap. Det är en ansats som vi socialdemokrater delar, utifrån våra mest grundläggande värderingar, och det är glädjande att också moderaterna till slut tycks inse att bristande social rörlighet är ett problem. Tyvärr saknar debattartikelförfattarna några reella idéer om hur samhällsklyftorna kan överbryggas. De åtgärder de föreslår kokar istället ner till samma gamla vanliga skattesänkarpolitik som Moderaterna alltid anfört.

Den nuvarande regeringen för en politik som ger ordentliga möjligheter att bryta utanförskapet. I socialdemokraternas Sverige ska ingen som kan arbeta leva på bidrag, och enskilda människors möjligheter att få den utbildning och det jobb de vill ha ska inte påverkas av vilka deras föräldrar är. Därför har vi genomfört omfattande reformer och satsningar på fler jobb och på bättre utbildning och kompetenshöjande insatser för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Innan vi tog tillbaka regeringsmakten varnade moderaterna för hur arbetslösheten skulle öka ifall vi återställde arbetsgivaravgiften för att anställa unga, avskaffade stupstocken i sjukförsäkringen samt sänkte avgiften för att vara med i a-kassan. Snart tre år in i Stefan Löfvens första mandatperiod som statsminister har dessa domedagsprofetior visat sig vara falska. Tvärtemot försöken att svartmåla regeringen och den svenska modellen har 200.000 fler svenskar gått in i arbete.

Ungdomsarbetslösheten, som var rekordhög under den förra regeringens tid vid makten, är nu så gott som utrotad. Vi har sett till så att alla nu har rätt att läsa på komvux och yrkeshögskolan och infört nya former av kombinationer av arbete, praktik och studier samt infört ett studiestartsstöd för att locka långtidsarbetslösa och nyanlända med låg utbildning till skolbänken.

För att öka möjligheterna för nyanlända att komma in på den svenska arbetsmarknaden har vi också beslutat om att införa utbildningsplikt för de nyanlända som bedöms sakna tillräcklig utbildning för att kunna få jobb.

För att alla barn och ungdomar ska få möjlighet till en stimulerande och meningsfull sommar har vi även genomfört en stor satsning för fler sommarjobb. Kommunerna har även fått pengar för att kunna erbjuda avgiftsfria sommarlovsaktiviteter.

Den tilltalande ansatsen till trots har Wykman och Rosengren ingenting nytt att komma med när det gäller att öka den sociala rörligheten och minska klyftorna i samhället. Tvärtom tjänar deras debattartikel bara till att förtydliga kontrasten mellan å ena sidan socialdemokratiska investeringar i jobb, utbildning och välfärd och å andra sidan moderat nedskärnings- och skattesänkarpolitik.

DN Debatt. 11 juli

Debattartikel

Niklas Wykman (M), riksdagsledamot och Oliver Rosengren (M), kommunalråd:

”Befria de unga från föräldrarnas utanförskap”

Repliker

Raimo Pärssinen (S), ordförande för riksdagens arbetsmarknadsutskott:

”Samma gamla vanliga skattesänkarpolitik ”

Läs fler artiklar på DN Debatt

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.