Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Sammanblandningen av rollerna är djupt problematisk”

REPLIK DN Debatt 23/11 Det är djupt bekymmersamt utöver den slängiga debattstilen att tjänstemän med regeringsuppdrag uttalar sig starkt och ensidigt positivt om genusforskningen, skriver Anna Victoria Hallberg, fil dr i litteraturvetenskap, utredare Södertörns högskola. 

I artikeln Fast i egna fällan (Axess nr 6/2017) för jag ett längre resonemang om hur akademin alltmer har kommit att bli en plats där politiska direktiv påverkar och konkurrerar om det som är universitetens kärna: utbildning, forskning och samverkan. Mot slutet av texten använder jag en enskild empirisk illustration, nämligen regeringens beslut att ge ”Nationella sekretariatet för genusforskning” i uppgift att vara stöd för samtliga lärosäten i arbetet med jämställdhetsintegrering. Exemplet finns där för att visa hur genus inte blir ett kritiskt perspektiv bland andra som akademin bör förhålla sig till utan i stället tas som utgångspunkt för ett genomgripande jämställdhetsarbete. Huruvida sekretariatet är ”en aktivistisk gruppering med stark ideologisk front” – det citat ur min text som används på DN Debatt för att få min kritik av förd regeringspolitik att framstå som förkastlig populism – är något som varje enskild läsare kan bilda sig en uppfattning om genom att utforska sekretariatets arbete.

Inte någonstans i min artikel nämns eller diskuteras genusvetenskap. Den guilt by association som debattörerna försöker konstruera genom att koppla mina farhågor kring politiseringen av akademin till ett globalt ifrågasättande av genusvetenskapen från ”konservativa och populistiska krafter” i Putins Ryssland, Polen eller högerextrema partiet AFD i Tyskland är inte bara löjeväckande utan intellektuellt ohederlig. Det hade därtill varit mer anständigt om sekretariatet hade kunnat bestämma sig för att debattera som byråkrater på ett kansli eller genusapologeter. Sammanblandningen av rollerna är lika tydlig i debattartikeln, som den är problematisk. Vad som är djupt bekymmersamt utöver den slängiga debattstilen är att tjänstemän med regeringsuppdrag uttalar sig starkt och ensidigt positivt om genusforskningen. Oron jag formulerade i min artikel tycks onekligen ha fog för sig.

 

DN Debatt.23 november 2017

Debattartikel

Tre företrädare för Nationella sekretariatet för genusforskning:
”Påhoppen på genusforskning har en ideologisk bakgrund” 

Repliker

Anna Victoria Hallberg, fil dr i litteraturvetenskap:
”Sammanblandningen av rollerna är djupt problematisk”
 

 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.