Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Sänk priserna på e-böcker – de är inte värda mer”

E-böcker ger fler röster möjlighet att höras och är bra för läsarna, litteraturen och demokratin, skriver författaren och förläggaren Tina Back.

Författarförbundets ordförande Gunnar Ardelius målar upp en mörk framtid för den svenska bokkulturen när digitaliseringen och Amazon kommer: Billiga e-böcker är ett hot mot författares försörjning och litteraturen. Men Ardelius har fel och han är för sent ute. Digitaliseringen är redan här och det är bra för författare, läsare och litteraturen. Förutsatt att bokbranschens mäktigaste aktörer slutar försöka hejda utvecklingen och sänker e-bokspriserna.

Om och när Amazon dyker upp är i sammanhanget oviktigt. Strukturen företagets framgångar bygger på finns redan: Vem som helst att ge ut en tryckt, e- och ljudbok till relativt låg kostnad och göra den tillgänglig i alla säljkanaler.

Det finns förstås inga garantier att boken säljer. Men det är inte det som är poängen, utan möjligheten för författare, amatörer som proffs, att nå ut.

Tidigare var det bara det fåtal författare som förlagen valt ut som man kunde läsa. Bredden på utgivningen ökar nu monumentalt. Läsarna kan hitta mångfalt fler böcker som bättre passar den individuella smaken. Viktigare är att fler röster ges möjlighet att höras. Digitalisering är bra för läsarna, litteraturen och demokratin.

Utvecklingen, mångfalden och demokratiseringen skulle öka takten om e-bokspriserna var lägre.

E-boken är billig att tillverka och saknar tryck-, lager- och fraktkostnader. Man äger inte en e-bok som man äger en pappersbok. E-boken kan inte säljas i andra hand, utan precis som med musik i dag köper man endast rätten att läsa boken. Därför ska även nya e-böcker vara billigare än pocket. I en tid med ökande ekonomiska klyftor gör rimligt prissatta e-böcker det möjligt för alla att köpa böcker och ta del av kulturen.

Men författarförbundets ordförande Göran Ardelius vill hålla e-bokspriserna höga. Han hävdar att böcker är speciella och därmed ska ha ett högt pris. Att sälja en e-bok billigt är att förringa denna bokens särskilda värde.

Problemet med argumentet är att det värde en bok kan ha för läsaren inte är kopplat till vad den kostade i butiken, annars skulle klassiker med några sekels kulturränta vara dyrast. Inbundna böcker kostar mer än pocket eftersom de kostar mer att tillverka. E-böcker ska kosta mindre än pocket för de kostar mindre att tillverka.

Ardelius varnar för den dag när Amazon dyker upp och dumpar e-bokspriserna på den svenska marknaden.

”För Amazon är en e-bok vatten värd. Priset ska vara så lågt som möjligt” säger Författarförbundets ordförande. Det är ett befängt påstående. För Amazon är e-bokshandeln värd miljoner, annars skulle e-böckerna vara gratis. Det handlar om försäljningsvolymer. En billigare e-bok har lägre vinst per ex men säljer fler exemplar och ger högre vinst totalt än när den är dyrare med högre vinst per styck.

Däremot är Amazon det enda företag som systematiskt tagit reda på vad folk faktiskt är villiga att betala för en e-bok: mindre än för pocket.

Kräv sänkta e-bokspriser, öka försäljningen och låt bokköparna fritt stödja författare och bokkultur.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.