Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/sds-budgetforslag-ar-en-giftcocktail-for-kommunernas-ekonomi/

Repliker

”SD:s budgetförslag är en giftcocktail för kommunernas ekonomi”

REPLIK DN DEBATT 3/10. SD:s budget skjuter över ansvaret på kommunerna – vilket skulle vara ett dråpslag för välfärden. Det leder fram till ett svagare och mer otryggt Sverige som är sämre rustat att möta en kraftigare nedgång i ekonomin, skriver Fredrik Olovsson (S), ordförande i finansutskottet.

Det breda samarbetet i riksdagen bakom budgeten ger Sverige handlingskraft, trovärdighet och långsiktighet. Det är särskilt viktigt i ett läge där den ekonomiska utvecklingen mattats av, när riskerna i vår omvärld ökar och en högre medellivslängd ställer nya krav på välfärden. 

Vi socialdemokrater vill bygga samhället starkare. Därför har vi lagt fram en budget som innebär fler poliser, fler sjuksköterskor och fler lärare. Dessutom innebär regeringens budget en stärkt ekonomi för Sveriges pensionärer. Det är en politik som håller ihop Sverige. Sedan 2014 har regeringens politik bidragit till att 350.000 fler har ett jobb att gå till, varav 100.000 i välfärden. I skolan arbetar nu 31.000 fler vuxna. Historiskt stora satsningar har gjorts på rättsväsendet och antalet polisstudenter har fördubblats. För att stärka vård, skola och omsorg sköt regeringen förra mandatperioden till över 35 miljarder kronor till välfärden. Det arbetet fortsätter och tillskotten till kommunerna ökar med 5 miljarder kronor i generella statsbidrag nästa år.

Att Sverigedemokraterna den ena dagen vill tredubbla överskottsmålet och den andra dagen bryta mot målet visar bara en sak: de säger det de tror folk vill höra för tillfället. Samtidigt vet vi att de i skarpt läge alltid har ställt sig på höginkomsttagarnas och arbetsgivarnas sida.

Detta är möjligt tack vare ett brett politiskt samarbete över blockgränsen. Mot detta står tre splittrade högerpartier som bygger vidare på den nedmonteringsagenda som låg till grund för den budget som Sverigedemokraterna tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna röstade fram förra året . Det innebar 20 miljarder i skattesänkningar, en ny skatteklyfta för Sveriges pensionärer och ett helt kapat stöd till socioekonomiskt utsatta kommuner. Att några av de tillskott till välfärden som regeringen aviserade hösten 2017 räddades kvar var en i sammanhanget klen tröst.

I sitt budgetalternativ fortsätter Sverigedemokraterna sin slakt av Arbetsförmedlingen med nedskärningar över hela landet på åtgärder för minskad arbetslöshet, stärkt etablering för nyanlända och möjlighet för människor att ställa om till nya jobb när deras gamla jobb försvinner. Udden riktas också än en gång mot människor som är sjuka eller utsatta. Tillsammans med de andra högerpartierna vill Sverigedemokraterna införa en stupstock i sjukförsäkringen som kastar ut cancersjuka och tvingar dem att gå till kommunernas socialkontor för sin försörjning.

Sverigedemokraterna påstår att de vill stärka kommunernas ekonomi men deras recept är inget annat än en giftcocktail för kommunernas ekonomi med kraftigt ökade kostnader för socialbidrag och arbetsmarknadspolitik. SD:s budget skjuter över ansvaret på kommunerna – vilket skulle vara ett dråpslag för välfärden. Det leder fram till ett svagare och mer otryggt Sverige som är sämre rustat att möta en kraftigare nedgång i ekonomin.

En av Sveriges viktigaste tillgångar är det starka förtroendet för våra offentliga finanser. Sverigedemokraterna vill nu betala av mindre på statsskulden, trots att de i juni 2016 var det enda partiet som inte stod bakom den breda överenskommelsen om ett sänkt överskottsmål. Vi socialdemokrater vill ersätta överskottsmålet med ett balansmål, men det måste ske under ordnade former som inte skadar förtroendet för våra statsfinanser.

Att Sverigedemokraterna den ena dagen vill tredubbla överskottsmålet och den andra dagen bryta mot målet visar bara en sak: de säger det de tror folk vill höra för tillfället. Samtidigt vet vi att de i skarpt läge alltid har ställt sig på höginkomsttagarnas och arbetsgivarnas sida. De har svikit om pensionärsskatten, de har svikit om svenska villkor i upphandlingar, de har svikit om vinster i välfärden och om mer resurser till kommunerna. Nu sviker SD än en gång välfärden.

Sverige behöver inte mer av kaos och nedskärningar. Vi socialdemokrater väljer i stället ett brett samarbete för att ta itu med samhällsproblemen. Det är så vi bygger ett starkare samhälle.