Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 22:38 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/sds-okning-drivs-av-invandringsmotstand/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”SD:s ökning drivs av invandringsmotstånd”

REPLIK DN DEBATT 5/9. Artikelförfattarnas argumentation bygger på att SD:s väljare har svag socioekonomisk ställning och att partiet är särskilt starkt bland ”outsiders” på arbetsmarknaden. Och visst finns en korrelation mellan svag socioekonomisk ställning och invandringsfientliga attityder, men SD:s ökning kan inte förklaras med detta, skriver opinionsanalytikern Markus Uvell.

Olle Folke, Torsten Persson och Johanna Rickne skriver om Sverigedemokraternas ökade stöd. De menar sammanfattningsvis att orsaken är växande klyftor mellan outsiders och insiders, inte invandringsmotstånd.

Artikeln har en, förvisso ganska trivial, poäng: det finns inget enkelt samband mellan andelen invandrare och andelen SD-väljare per kommun eller valdistrikt. Det är dock inte mer förvånande än att de som är mest positiva till hårdare straff inte nödvändigtvis bor i de områden där brottsligheten är störst.

I övrigt är deras resonemang mycket märkligt. De utgår från gammal data, 1998–2014, dvs bortser från den mest aktuella perioden av SD:s opinionsökning. Inför valet 2014 uppmättes SD:s opinionsstöd i ”poll of polls” till cirka 10 procent, i dag är nivån den dubbla. Denna ökning – som både är den mest aktuella och sett till antalet väljare snabbaste – kan inte utelämnas.

Deras argumentation bygger på att SD:s väljare har svag socioekonomisk ställning och att partiet är särskilt starkt bland ”outsiders” på arbetsmarknaden. Och visst finns en korrelation mellan svag socioekonomisk ställning och invandringsfientliga attityder, men SD:s ökning kan inte förklaras med detta.

Det blir särskilt uppenbart om man studerar den mest aktuella perioden, 2014–2018, då SD fördubblat sitt stöd i brinnande högkonjunktur med mycket låg arbetslöshet.

I SCB:s Partisympatiundersökning från maj 2018 var SD överrepresenterade i gruppen sysselsatta och underrepresenterade i gruppen icke sysselsatta. Under perioden 2014–2018 har partiet mer än fördubblat sitt stöd i gruppen med högst inkomst och nästan fyrdubblat det i gruppen med högst utbildning.

Det sistnämnda från en låg nivå, förvisso. Men inget tyder på att det skulle finnas ett samband mellan SD:s ökning och en växande grupp med svag förankring på arbetsmarknaden.

Perioden 2014–2018 har varit mycket dramatisk i svensk politik. Det som skett, och som förklarar SD:s snabba ökning, är att en sedan decennier stark opinion för minskad invandring har aktiverats. Av den akuta migrationskrisen hösten 2015 och av en allt mer intensiv debatt om olika problem kopplade till invandring och integration.

Det har fått SD:s redan starka ställning att stärkas ytterligare, då många väljare upplevt att partiet ”fått rätt”. Därför är det också väntat att SD:s stöd på senare tid försvagats när andra partier, kanske framför allt Moderaterna, börjat föra en politik som adresserar de problem dessa väljare upplever.

SD:s väljare är betydligt mer negativa till invandring än andra grupper, de värderar invandringspolitiken högst av alla frågor, de oroar sig mer för invandringen än för några andra samhällsförändringar, och de uppger själva att de väljer SD på grund av av partiets invandringspolitik.

Den som vill hävda att förklaringen till SD:s ökning i opinionen inte har med invandringen att göra behöver göra ett betydligt mer gediget arbete än Folke, Persson och Rickne.

DN Debatt.5 september 2018

Debattartikel

Olle Folke, lektor i statsvetenskap, Uppsala universitet och gästprofessor, Yale University; Torsten Persson, professor vid IIES, Stockholms universitet och vid London School of Economics och Johanna Rickne, professor vid SOFI, Stockholms universitet och gästprofessor, Yale University:
”Arbetslinjen och finanskris förklarar SD:s framgångar”

Repliker

Markus Uvell, opinionsanalytiker och författare:
”SD:s ökning drivs av invandringsmotstånd”

Slutreplik från Olle Folke, Torsten Persson och Johanna Rickne:
”Ojämlikhet kan förstärka synen att invandring belastar statsfinanserna”

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.